Omikron-soj u sve više država, ubrzano se radi na novim cjepivima

30.11.2021.

12:13

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik u podne/IMS/HTV/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Slučajeve zaraze novom varijantom koronavirusa - omikronom - prijavljuje sve veći broj država. Posljednje u nizu su Španjolska i Japan, dok Australija zbog omikrona odgađa najavljeno otvaranje granica. Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva protiv te varijante biti manje učinkovita.


Slučajevi zaraze novom omikron-varijantom koronavirusa pojavljuju se u zemljama na suprotnim stranama svijeta pa mnoge vlade hitno zatvaraju svoje granice iako su znanstvenici upozorili da nije jasno je li ona alarmantnija od drugih inačica virusa.


Od Hong Konga preko Europe do Sjeverne Amerike - potvrđena je prisutnost omikrona. Španjolska je prijavila prvi slučaj, Nizozemska 13, a i Kanada te Australija po dva.


Za Japance i druge koji ponovno ulaze u Zemlju Izlazećeg Sunca pooštravaju se pravila karantene. Umjesto najmanje tri dana, izolacija kod kuće ili u ustanovama povećana je na 14 dana.


Jutrošnji prvi međunarodni let na tokijskom aerodromu Narita bio je iz glavnog grada Filipina Manile.


- Na letu gotovo da nije bilo stranaca. Izvještaji medija o omikronu vjerojatno su ih natjerali da otkažu svoje letove, rekao je jedan od putnika.


Među onima s najdrastičnijim ograničenjima kada je riječ o putovanjima jest Izrael, koji je odlučio zabraniti ulazak strancima, dok Maroko obustavlja sve dolazne letove na dva tjedna. 


U jednom od laboratorija u Južnoj Africi gdje je varijanta omikron prvi put otkrivena - istraživači danonoćno rade kako bi saznali više o njoj. Znanstvenici ne čekaju rezultate dodatnih istraživanja da vide kako postojeća cjepiva djeluju protiv nove varijante.


- Zajedno ćemo naučiti ostatak grčkog alfabeta, ako ne shvatimo zašto se i kako ove varijante razvijaju te ako ih ne budemo mogli predvidjeti, rekao je virolog Alex Sigal.

Otvarajući posebnu sjednicu Svjetske zdravstvene skupštine, šef Svjetske zdravstvene organizacije još jednom podsjeća da će neravnomjerna distribucija cjepiva dovesti do više varijanti koronavirusa.


- Više od 80 posto svjetskih cjepiva otišlo je u zemlje G20. Države s niskim dohotkom, od kojih je većina u Africi, primile su samo 0,6 posto svih cjepiva. Pravednost u njihovoj distribuciji nije dobrotvorna akcija - ona je u najboljem interesu svake zemlje, rekao je Tedros Adhamom Ghebreyesus.


Kako bi pomogla Afričkoj uniji u ostvarenju cilja - cijepljenja 60 posto afričkog stanovništva do 2022. - Kina će osigurati još milijardu doza cjepiva protiv COVID-a.


BioNTech, Moderna i Johnson&Johnson objavili su da rade na cjepivima koja bi specifično ciljala omikron, pokaže li se da postojeća nisu učinkovita protiv te nove varijante koronavirusa.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!