18:19 / 02.07.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Slovenska oporba ogorčena Janšinom "blamažom" pred EK-om

Incident obilježio početak slovenskog poredsjedanja Vijećem Europske unije

Incident obilježio početak slovenskog poredsjedanja Vijećem Europske unije

Foto: Srdjan Zivulovic / REUTERS

Slovenska oporba ogorčena je jučerašnjim nastupom premijera Janeza Janše pred Europskom komisijom i smatra da je na početak slovenskog poredsjedanja Vijećem Europske unije već prvog dana nanesena šteta.

- Radilo se o nedopustivoj blamaži", kazao je u petak u izjavi za medije zastupnik oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Matjaž Nemec. Dodao je kako je ogorčen potezom Janše koji je na zatvorenom sastanku s Ursulom von der Leyen i kolegijom europskih povjerenika sa slovenskom vladom pokazivao staru fotografiju nekih istaknutih članove te stranke u društvu sudaca, pokušavajući dokazati svoju tezu da ljevica politički kontrolira pravosuđe svojim kadrovima.

- Janša je na taj način sugerirao da je slovensko pravosuđe nemoguće reformirati jer su u njemu stari kadrovi ljevice, a zapravo se htio obračunati s političkim suparnicima, glavnim na predstojećim izborima jer je na "spornoj" fotografiji i predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon.

- Prvi se put dogodilo da neka članica EU-a na prvi dan predsjedanja Vijećem iskoristi tu priliku za obračun s političkim suparnicima, iznio je Nemec pred novinarima. Taj incident je zasjenio dobru nameru Komisije da Slovenjija konstruktivno počne šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a, no Janša je dobio jasne odgovore članova Komisije kakve je vrijednosti i direktive potrebno pratiti ako želimo jačati pravosuđe u pojedinim državanma članicama, kazao je Nemec.

Incident zbog kojega je u četvrtak izvrši potpredsjednik Europske komisije, nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans, odbio biti prisutan na zajedničkom podiju s Janšom prilikom snimanja "obiteljske" fotografije Europske komisije sa slovenskom vladom komentirala je i predsjednica stranke Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon.

Ona je rekla da je Slovenija u zadnje vrijeme s Janšinom vladom napravila "loš dojam" u europskim političkim, diplomatskim i novinarskim krugovima, ali da želi da se to popravi i da vlada uspješno provede svoje šestomjesečno predsjedanje, kako bi se dokazala da brani europske vrednote, makar sumnja da će u tome uspjeti.

Janšini pristaše brane međutim navodni "suverenizam" i odlučnost koje je Janša pokazao u nastupu pred Europskom komisijom kojoj je pokazao svoje shvaćanje vladavine prava i slobode javnog govora.

Eurozastupnica iz Janšine stranke Romana Tomc kazala je da su mediji prenaglasili važnost spomenutog incidenta, a za nesporazum krivi Timmermansa koji je po njenoj ocjeni svojom reakcijom pokazao premalo poštovanja prema Janši, čiji su ga otvoreni pogledi na stanje sudstva u Sloveniji iznenadili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!