12:27 / 08.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Slovenski epidemiolog: Ublažavanje mjera uz procijepljenost iznad 80 posto

Ljubljana

Ljubljana

Foto: BalkansCat / Shutterstock

Mogući novi valovi epidemije koronavirusa u Europi imat će blaži oblik, a mjere će značajnije moći ublažavati one države u kojima je procijepljenost populacije iznad 80 posto, kazao je za slovenske medije u utorak epidemiolog Andrej Trampuž, koji radi u berlinskoj klinici Charite.

On je upozorio na relativno nisku procijepljenost u državama poput Slovenije, Hrvatske i Srbije u odnosu na Njemačku i druge zapadnoeuropske države, ukazavši na važnost visoke procijepljenosti u daljnjem tijeku epidemije COVID-a.


- Ovog će ljeta vjerojatno biti i kraj testiranjima jer će se i službeno reći da je to kraj pandemije i tada testiranje više neće biti značajno, kazao je Trampuž u razgovoru za slovensku televiziju Planet TV, dodavši kako će zemlje koje budu imale visok postotak cijepljenog stanovništva biti u prednosti pred rizikom pojave novih varijanti, osobito ako većina stanovništva primi i booster, dodatnu dozu.


Kako je u utorak objavio slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ), u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 11.098 novozaraženih koronavirusom, broj potvrđenih zaraza i dalje je u trendu pada, kao i broja aktivnih zaraza, kojih je trenutno 186.078, što je 1.685 manje nego dan ranije.


Tijekom 24 sata napravljeno je 3.172 PCR testiranja i 121.068 brzih antigenskih testova, pri čemu je bilo pozitivno 28,5 posto PCR testova i 8,4 posto brzih antigenskih testova.


Na trend pada novih zaraza ukazuje podatak da je sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih smanjen na 12.572, a 14-dnevna incidencija na 8.827, što je za 81 manje nego dan ranije, prema novim podacima NIJZ-a.


Osnovne doze cjepiva protiv COVID-a do sada je dobilo 1.214.000 ljudi, odnosno 57,6 posto ukupne slovenske populacije, a u bolnicama je trenutno 804 oboljelih, od čega je 141 COVID pacijent na intenzivnim odjelima.


U zadnja 24 sata od posljedica zaraze umrlo je još 19 ljudi, čime je broj preminulih od početka epidemije povećan na 6.009 slučajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!