10:24 / 23.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Snažan porast pretilosti kod mladih Slovenaca u vrijeme epidemije

Ilustracija (Emica Elvedji/PIXSELL)

Ilustracija (Emica Elvedji/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

To je, prema riječima autora studije, izravna posljedica restriktivnih mjera u školama u prvom valu epidemije na proljeće.
Na velik pad motoričkih sposobnosti i znatno povećanje pretilosti kod djece u Sloveniji za vrijeme epidemije upozorilo je najnovije ispitivanje fizičke spremnosti provedeno na više od 20 tisuća učenica i učenika u osnovnim školama.

-
Epidemija koronavirusa - najnoviji podaci  
- Musić Milanović: Debljina je rizični čimbenik za razvoj koronavirusa   

Analiza laboratorija za dijagnostiku tjelesnog razvoja Fakulteta za sport u Ljubljani, u kojoj su rezultati njihove fizičke spremnosti iz lipnja ove godine uspoređeni s posljednjima koji su provedeni u travnju 2019., pokazala je da je u tom razdoblju pad motoričke učinkovitosti zabilježen kod dvije trećine djece i da je ona u prosjeku pala za 13 posto.

Udio djece s prekomjernom težinom povećao se u tom razdoblju za čak 20 posto, što je najviše otkako se prate podaci o pretilosti među mladima i više nego u razdoblju od 2003. do 2007., kad je ta pojava bila najizraženija, a povećanje potkožnog masnog tkiva primjetno je kod više od polovice osnovaca, pokazala je analiza.

- Takvo povećanje broja djece s prevelikom težinom u jednoj godini je nešto nepojmljivo, to se do sada, otkako vodimo ispitivanja, još nije dogodilo, kazao je predstavljajući rezultate studije Gregor Starc, voditelj programa "SLOfit - karton sportskog odgoja", kojim se na Fakultetu za sport već niz godina ispituju fizička kondicija i motoričke sposobnosti mladeži.

To je, prema riječima autora studije, izravna posljedica restriktivnih mjera u školama u prvom valu epidemije na proljeće, kad su škole bile zatvorene, nastava se održavala na daljinu, a bilo je zabranjeno i vježbanje na igralištima, napuštanje mjesta stanovanja te druženje na javnim prostorima.

Ako nam se sada u drugom valu ponovi isti scenarij, onda ćemo nažalost moći govoriti o jednoj  "koronageneraciji" mladih koji će imati velike zdravstvene teškoće, biti manje uspješni u učenju i cijeli će život nositi teret restriktivnih mjera koje su im nametnuli stariji, kazao je Starc.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!