18:29 / 24.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Snijeg zabijelio velik do Grčke: zatvorene škole, sela ostala bez struje

Akropola

Akropola

Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Snijeg je u ponedjeljak zabijelio velik dio Grčke. Zatvorene su škole i centri za cijepljenje te parlament, bez struje su ostala neka planinska sela, a pahulje su padale sve do otoka Krete na jugu.

Temperature su pale na -14 Celzijevih stupnjeva u noći na ponedjeljak, kada je fronta nazvana Elpis (grčka riječ za nadu) donijela prvi snijeg u Atenu.


Parlament je ostao zatvoren, kao i škole na širem području Atene, gdje je bio poremećen i promet podzemnom željeznicom do zračne luke, no zračni i pomorski promet tekli su neometano.


- Za našu zemlju to su ekstremni uvjeti, rekao je Christos Zerefos, profesor fizike, za televiziju TV ERT.


- Sada sve snage ulažemo u to da održimo nacionalnu cestovnu mrežu i glavne prometne arterije prohodne, rekao je vladin glasnogovornik Giannis Ekonomou te dodao da će vremenski uvjeti biti teški i u utorak.


Hladni val uz temperature ispod ništice i ledeni vjetar pogodio je Atenu i u veljači 2021. Tada su četiri osobe poginule na otoku Evia i Kreti, a deseci tisuća kućanstava bili su danima bez struje.


Costas Lagouvardos iz Nacionalnog opservatorija u Ateni rekao je da glavni grad Grčke nije imao ovakvu zimu od 1968. 


U Ateni je novopečeni bračni par s Floride proslavio vjenčanje zajedničkom fotografijom ispod Akropole prekrivene snijegom.


Snijeg je pao i na nekoliko otoka u Egejskom moru, što je neuobičajeno, a bez struje su ostala sela na Androsu, Naksosu i Tinosu. Zabijelile su se plaže u Mikonosu, poznatom turističkom odredištu.


Obilan snijeg pao je i na otoku Evia, koji su ljetos poharali šumski požari, a sad su zbog snijega neka sela ostala bez struje.


Očekuje se da će snijeg nastaviti padati i u utorak, uz temperature ispod ništice, izvijestila je civilna zaštita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!