Španjolska i Francuska potpisale sporazum radi zaštite europske industrije

19.01.2023.

20:31

Autor: I.Z./HRT/Hina

Španjolska i Francuska potpisale sporazum radi zaštite europske industrije

Španjolska i Francuska potpisale sporazum radi zaštite europske industrije

Foto: - / Shutterstock

Američki napori da se unaprijedi zelena tehnologija ne bi trebali dovesti do gašenja europske industrije, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez danas nakon potpisivanja novog bilateralnog sporazuma s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Barceloni.

Sporazum poziva obje zemlje da podupru donošenje mjera radi zaštite europskih tvrtki od ekonomskih prisila i nepravednih praksi te "ambicioznu europsku industrijsku politiku usmjerenu na jačanje strateške autonomije i kapaciteta oporavka Europske unije".

Sporazum je potpisan usred napete rasprave unutar Unije o tome kako odgovoriti na mjere potpore američke vlade predviđene Aktom o smanjenju inflacije (IRA).

Zemlje članice EU-a se boje da će IRA, koja uključuje 369 milijardi dolara investicija usmjerenih na borbu protiv klimatskih promjena, nepravedno oštetiti njihove tvrtke jer se brojne potpore odnose samo na robe proizvedene u Sjevernoj Americi.

- Pozdravljamo činjenicu da se Sjedinjene Američke Države pridružuju zelenoj tranziciji, no moramo postići sporazum kako ova tranzicija ne bi dovela do deindustrijalizacije Europe, rekao je Sanchez na zajedničkoj konferenciji za novinare s Macronom.

Macron je u vezi IRA-e izjavio da je važno "reagirati vrlo proaktivno".

- Trebamo ubrzati našu zelenu tehnologiju i našu strategiju 'Made in Europe', rekao je.

Madrid je objavio da novi sporazum o prijateljstvu i suradnji podiže bilateralne odnose na razinu koju Španjolska ima samo s Portugalom i da je u skladu sa sličnim francusko-njemačkim sporazumom.

Obje strane su pristale surađivati radi snažnije obrane europskih granica i interesa, naglašavajući da će to ići ruku pod ruku s članstvom u NATO savezu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!