15:21 / 28.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Španjolska i Portugal vraćaju restrikcije za britanske turiste

Španjolska

Španjolska

Foto: Borja Suarez / Reuters

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji, Španjolska će ponovno tražiti negativan PCR test od britanskih turista koji žele ući u zemlju, a i Portugal je odlučio tražiti od Britanaca da budu cijepljeni ili će morati u karantenu, prenose agencije.

Odluka je donesena nakon što je London uključio Baleare na "zeleni popis" sigurnih odredišta, što znači da će od srijede Britanci biti oslobođeni karantene nakon povratka s tog arhipelaga. To znači da se može očekivati golemi porast rezervacija Britanaca na Balearima. Godine 2019. ondje je ljetovalo 3,7 milijuna Britanaca od ukupno 13,7 milijuna stranih turista na tim otocima.

Budući da su Baleari jedina španjolska regija na "zelenom popisu", Britanci koji će posjetiti druge dijelove Španjolske morat će nakon povratka u domovinu u karantenu.

Upozorivši na "negativan razvoj" zdravstvene situacije u Britaniji zbog delta-varijante virusa, španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u ponedjeljak za španjolski radio Cadena Ser da će britanski turisti koji dolaze na odmor na Baleare morati biti "u potpunosti cijepljeni ili imati negativan PCR test", prenosi AFP.

Odluka stupa na snagu u roku od 72 sata.

Nova pravila vrijedit će za sve britanske turiste koji žele posjetiti bilo koju španjolsku regiju, pojasnila je španjolska ministrica vanjskih poslova na Twitteru.

Godine 2019. Španjolsku je posjetilo 18 milijuna Britanaca. Britanci koji žele posjetiti Portugal morat će u dvotjednu karantenu ako ne budu imali dokaz da su u potpunosti cijepljeni dva tjedna prije dolaska. Pravilo stupa na snagu u ponoć.

Portugal je trenutačno na britanskom žutom popisu, što znači da povratnici moraju ići na dva testiranja i deset dana u karantenu.

Odluka se odnosi samo na kopneni Portugal, ne na Madeiru.

Hong Kong također je zabranio sve putničke letove iz Ujedinjenog Kraljevstva od 1. srpnja proglasivši zemlju "ekstremno visoko-rizičnom".

I Njemačka želi da Europska unija uvede restrikcije za britanske turiste. List Times objavio je da kancelarka Angela Merkel želi odrediti Britaniju kao "zemlju koja je razlog za brigu" zbog brzo šireće delta-varijante virusa. O tome će još biti riječi među visokim europskim i nacionalnim dužnosnicima.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!