Španjolski premijer najavio prijevremene opće izbore u srpnju

29.05.2023.

Zadnja izmjena 12:16

Autor: T.V./HRT/Hina

Španjolski premijer Pedro Sanchez

Španjolski premijer Pedro Sanchez

Foto: Juan Medina / REUTERS

 Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u ponedjeljak da će raspustiti parlament i da će zemlja 23. srpnja održati prijevremene parlamentarne izbore, nakon rezultata nedjeljnih lokalnih izbora.

- Odluku sam donio gledajući rezultate jučerašnjih izbora, rekao je Sanchez naciji u televizijskom obraćanju.

Sanchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i njezin mlađi saveznik Podemos izgubili su tlo na regionalnim izborima održanim u nedjelju, dok su konkurentska konzervativna Narodna stranka i krajnje desna stranka Vox bile bolje.

- Iako su jučerašnji izbori imali lokalne i regionalne razmjere, značenje glasanja prenosi poruku koja to nadilazi. Zato, i kao premijer i kao glavni tajnik PSOE-a, osobno pretpostavljam rezultate.

Vladajući španjolski socijalisti na lokalnim izborima u nedjelju poraženi su od oporbene Narodne stranke. Oporbeni PP osvojio je apsolutnu većinu u dvije od 12 regija u kojima su održani izbori, a sa Voxom bi mogao skupiti većinu u još šest regija.

Španjolski konzervativci trebaju krajnju desnicu za vlast u regijama


Španjolska konzervativna Narodna stranka (PP), koja je ostvarila bolji rezultat od vladajućih socijalista na lokalnim izborima u nedjelju, mora se udružiti s krajnje desnim Voxom kako bi vladala u više regija uoči parlamentarnih izbora krajem ove godine.

Oporbeni PP osvojio je apsolutnu većinu u dvije od 12 regija u kojima su održani izbori, a sa Voxom bi mogao skupiti većinu u još šest regija.

Birači su se, navodi Reuters, zasitili prepirki unutar vladajuće koalicije premijer Pedra Sancheza.

- Vox je tu da ostane i bit će odlučujući u konstrukciji alternative koja je Španjolskoj potrebna, kazao je lider Voxa Santiago Abascal u govoru rano u ponedjeljak, dodajući da još nije razgovarao s liderom PP-a Albertom Nunezom Feijooom.

Dobici PP-a i solidan rezultat Voxa ukazuju na to da bi konzervativci mogli maknuti s vlasti Sancheza i njegovu Socijalističku radničku stranku (PSOE) ako na parlamentarnim izborima u prosincu ponove rezultat.

Najveći neuspjesi socijalista zabilježeni su u Valenciji, Aragonu, Balearskim otocima te u jednom od njihovih važnijih uporišta jugozapadnoj regiji Extremaduri.

Dominacija dvije stranke


U najmnogoljudnijoj regiji Madrid, lokalna čelnica PP-a Isabel Diaz Ayuso dobila je većinu glasova.

U velikim gradovima poput Valencije i Seville, gdje su također birani gradonačelnici, pobijedio je PP koji ima i apsolutnu većinu u gradu Madridu.

Barcelona je bila izuzetak među velikim gradovima. Pobijedile su katalonske separatističke stranke, iako s tijesnom većinom pa će im trebati sporazum sa socijalistima kako bi smijenili trenutnu gradonačelnicu, krajnju ljevičarku Adu Colau.

Podemos, krajnje lijevi koaliciji partner socijalista, ostvario je slabiji rezultat nego na ranijim izborima širom Španjolske pa je Sanchezov položaj dodatno oslabljen.

Nedjeljni izbori u 12 od 17 regija ukazuju na povratak dominacije dviju stranaka - PSOE-a i PP-a - nakon desetljeća većeg značaja manjih stranaka poput Podemosa i centrističkog Ciudadanosa.

Protumigrantski i protuseparatistički Vox formiran je 2013., a na zadnjim parlamentarnim izborima bio je treća stranka po snazi.

Oporbeni PP nanio udarac vladajućim socijalistima


Vladajući španjolski socijalisti na lokalnim izborima u nedjelju poraženi su od oporbene Narodne stranke u godini kad četvrto najveće gospodarstvu u Europskoj uniji očekuju i parlamentarni izbori.

Samo tri od dvanaest autonomnih pokrajina koje su glasale u nedjelju ostaju pod kontrolom vladajućih socijalista. Oni su prije izbora sami ili u koaliciji vladali u njih deset.

Nakon prebrojanih 99,89 posto glasova, oporbena Narodna stranka (PP) desnog centra ima 31,51 posto glasova, a vladajući socijalisti (PSOE) 28,11 posto. Treći je krajnje desni Vox sa 7,19 posto glasova.

PP je tako dobio gotovo 2 milijuna glasova više nego na izborima 2019. godine, dok su socijalisti izgubili 400 tisuća glasova, a Voxu se podrška na razini cijele zemlje udvostručila, pokazuju podaci koje prenosi medij El Pais.

- Karta se potpuno promijenila i ovo je poticaj za Alberta Nuneza Feijooa, novog čelnika PP-a, uoči izbora krajem godine, rekao je agenciji Reuters Ignacio Jurado, politolog sa sveučilišta Carlos III.

Dobar rezultat PP-a ukazuje da bi oni na izborima u prosincu ove godine mogli s vlasti ukloniti vladajući PSOE.

Stranke na izborima u nedjelju nisu postigle jasne većine diljem Španjolske, osim u madridskoj regiji gdje je regionalna čelnica Isabel Diaz Ayuso iz PP-a ponovno pobijedila s apsolutnom većinom.

Jurado ističe kako se desni blok pojačao, ali ne dramatično. No taj je pomak dovoljan da se centar gravitacije prebaci s lijeva na desno.

Socijalisti su najviše poraženi u regijama Valencije, Aragona i Baleara, kao i u Extremaduri, inače jednoj od njihovih najvećih uporišta.

- Tsunami koji je danas zahvatio sve španjolske regije zahvatio je i nas, rekao je na konferenciji za medije Javier Lamban, socijalistički čelnik Aragona na odlasku, priznajući poraz.

Glasnogovornica PSOE-a Pilar Alegria rekla je kako rezultati nisu ono čemu su se nadali.

U velikim gradovima poput Valencije i Seville, gdje se biraju i gradonačelnici, brojanje glasova ide u korist PP-a koji ima i apsolutnu većinu u Madridu.

Barcelona je iznimka među najvećim gradovima. Tamo je pobijedila stranka koja zagovara neovisnost Katalonije, no s toliko malom razlikom da će joj trebati dogovor sa socijalistima da zbaci trenutnu gradonačelnicu, krajnje lijevu Adu Colau.

Izbori u nedjelju sugeriraju povratak dvostranačke dominacije u španjolsku politiku, nakon desetljeća u kojem su veću ulogu igrale treće stranke poput krajnje lijevog Podemosa i centrističkih Ciudadanosa.

PP je nedjeljne izbore u kampanji najavljivao kao referendum o vladavini socijalističkog premijera Pedra Sancheza.

- Samo glasanjem možemo početi okretati stranicu sančizmu, izjavio je u utorak šef stranke Alberto Nunez Feijoo, koristeći pogrdan izraz za Sanchezovu politiku.

Sanchez, na funkciji od 2018., upravlja četvrtim po veličini gospodarstvom eurozone u koaliciji s krajnje ljevičarskim Podemosom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!