17:17 / 25.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Španjolska u cijeloj zemlji uvodi novo izvanredno stanje do svibnja

Foto: REUTERS/Nacho Doce

Foto: REUTERS/Nacho Doce

Foto: - / REUTERS

Španjolski premijer Pedro Sanchez je najavio uvođenje izvanrednog stanja u predstojećem šestomjesečnom razdoblju.
Španjolski premijer Pedro Sanchez je najavio uvođenje izvanrednog stanja u predstojećem šestomjesečnom razdoblju, a pratit će ga i policijski sat u cijeloj zemlji, s izuzetkom Kanarskog otočja.

➡️
Španjolske regije za uvođenje izvanrednog stanja

- Situacija kroz koju prolazimo je ekstremna, rekao je Sanchez u televizijskom obraćanju svojim sugrađanima nakon izvanrednog sastanka Vijeća ministara.

Ukupan broj slučajeva zaraze u Španjolskoj iznosi više od milijun i zemlja se upravo suočava s naizgled nekontroliranim porastom broja novozaraženih.
Sanchez je kazao da je u takvom kontekstu uvođenje izvanrednog stanja najučinkovitija mjera za ispravljanje krivulje zaraze.

Istaknuo je da će stanje pripravnosti u početku trajati 15 dana, kako je i predviđeno Ustavom te da će nakon toga od članova Zastupničkog doma tražiti njegovo produljenje do početka svibnja. Pritom je spomenuo 9. svibnja kao datum završetka izvanredog stanja u državi.

Kada je posrijedi policijski sat, šef španjolske vlade rekao je da će on u načelu trajati od 23 do 06 sati ujutro, uz mogućnost da određene regije pomaknu za sat naprijed ili natrag njegov početak ovisno o stanju u regiji. Izuzetak će predstavljati samo Kanarski otoci zbog malog broja zaraženih koronavirusom, rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!