Vladin plan za uštedu energije, glavne preporuke odnose se na grijanje i hlađenje

28.07.2022.

19:06

Autor: Dijana Kovaček/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Vladin plan za uštedu energije

Vladin plan za uštedu energije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlada je predstavila smjernice za uštedu plina, i to prema planu koji je nedavno donijela Europska komisija. Predviđa se ušteda plina od 15 posto od kolovoza do proljeća iduće godine zbog mogućeg prekida opskrbe iz Rusije. Glavne preporuke odnose se na grijanje i hlađenje prostorija - najviša temperatura grijanja trebala bi biti 21 stupanj, a za hlađenje ne treba biti niža od 25 stupnjeva.

U četiri najveće zgrade zagrebačke gradske uprave već dva tjedna se štedi.

- Od prošlog tjedna dali smo uputu i svim manjim zgradama i djelatnicima da hlađenje mora biti minimalno 25 stupnjeva, rekla je Dinka Živalj, glasnogovornica Grada Zagreba.

Detaljne su upute dobili i zaposlenici osječke gradske uprave.

- Također da se pazi prilikom paljenja i gašenja svjetala, pa kada se odlazi na stanku, da se gase kompjuteri, stavljaju u "stand-by" mod, rekao je Karlo Šatvar, pročelnik Ureda gradonačelnika Osijeka.

Među vladinim smjernicama za uštedu energije najvažnija je ona koja se odnosi na grijanje, jer snižavanje temperature za samo jedan stupanj donosi uštedu od 5 posto energije godišnje.

- Govorio sam o tome da to nije ništa revolucionarno, to je nešto što više-manje naši građani sami znaju, ići ćemo s informativnim kampanjama, a poruka je da se malim promjenama u ponašanju mogu postići uštede koje će imati znatan efekt i tako ćemo pridonijeti ostvarivanju europskog cilja, istaknuo je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Dio građana na uštede i ne pomišlja, dok neki štede oduvijek i paze na sve.

Vladine smjernice za štednju energije komentirao je predsjednik Zoran Milanović.

- Ako ćete staviti klimu na 25, prodajte je Romima. Nek' je odnesu, oni će napraviti profit na tome, Romi su vrlo spretni s tim stvarima. Što će ti klima na 25? Onda je isključi, rekao je Milanović.

A predsjednikovu izjavu komentirao je premijer.

- Meni ga je žao. Mislim da to nije baš najmudrije da predsjednik države tako nešto kaže o Romima koji su nacionalna manjina u Hrvatskoj, imamo saborskog zastupnika, imamo ljude koji su isti kao vi i ja, rekao je Plenković.

No premijer kaže, u zgradama Vlade i državne uprave svi će se pridržavati smjernica o uštedi energije.

- Mi ćemo se svega pridržavati, najbolje da sad ovo što mi preporučujemo da se ne pridržavamo, naglasio je.

Smjernice štednje, uz klimu i grijanje odnose se i na češće korištenje LED rasvjete, javnog prijevoza, ali i racionalnije korištenje električnih uređaja. Jer, poručuju iz Vlade, i malim promjenama u ponašanju mogu se postići velike uštede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!