15:34 / 15.05.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Stopa zaraze i smrtnosti pala za 80% nakon prvog cijepljenja

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Pet tjedana nakon cijepljenja prvom dozom Pfizerova, Modernina ili AstraZenecina cjepiva, stopa zaraze među odraslim osobama svih dobnih skupina pala je za 80 %, pokazalo je talijansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u subotu.


Prvo istraživanje neke države članice EU-a o stvarnom utjecaju imunizacije proveli su znanstvenici s talijanskoga Nacionalnog instituta za zdravlje i ministarstva zdravstva na 13,7 milijuna stanovnika cijepljenih u cijeloj zemlji.

Znanstvenici su proučili podatke od dana kada je počelo cijepljenje u Italiji - 27. prosinca 2020., a studija je trajala do 3. svibnja 2021.

Njihova analiza pokazala je da se rizik od infekcije virusom SARS-CoVa-2, kao i od hospitalizacije te smrtnog ishoda postupno smanjivao nakon prva dva tjedna od primitka prve doze cjepiva.

Znanstvenici su 35. dana od primanja prve doze cjepiva, uočili 80 % manje slučajeva zaraze, 90 % manje hospitalizacija i 95 % manje smrtnih slučajeva od posljedica bolesti, objavio je Institut.

Istaknuto je da je isti obrazac uočen i u muškaraca i u žena, bez obzira na njihovu životnu dob.

- Ovi podaci govore u prilog učinkovitosti kampanje cijepljenja i potrebi da se što prije postigne što veća procijepljenost stanovništva kako se više ne bismo suočavali s hitnim medicinskim stanjima, rekao je predsjednik Instituta, Silvio Brusaferro.

Među gotovo 14 milijuna sudionika talijanskog istraživanja, bilo je 95 % onih koji su primili obje doze cjepiva Pfizera i Moderne, a ostatak se odnosio na osobe cijepljene AstraZenecinim cjepivom, koje dotad još nisu bile primile drugu dozu.

Dosad je Italija slijedila preporuke proizvođača, dajući pacijentima drugu dozu Pfizerova cjepiva tri tjedna nakon prve, drugu dozu Modernina cjepiva četiri tjedna nakon prve te drugu dozu AstraZenecina cjepiva 12 tjedana nakon prve.

Po najnovijim podacima u subotu je obje doze cjepiva primilo oko 8,3 milijuna Talijana ili 14 % stanovnika, a 10 milijuna ih je primilo prvu dozu cjepiva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!