Stotinu godina poslije Mussolinijev kult u Italiji i dalje živi

06.09.2022.

07:59

Autor: HRT/Hina/AFP

Mussolinijev kip na izložbi posvećenoj kolekcionarima 2014. u Milanu

Mussolinijev kip na izložbi posvećenoj kolekcionarima 2014. u Milanu

Foto: Izvor: / Shutterstock

Stotinu godina otkako je Benito Mussolini preuzeo vlast, njegov kult još živi u talijanskom gradiću Predappio gdje mu grob svake godine posjete deseci tisuća ljudi.

Mnogi od njih dolaze iz znatiželje, a drugi iz nostalgije za prošlošću kojom se nadahnjuje postfašistička stranka Talijanska braća, po svim anketama vjerojatna pobjednica parlamentarnih izbora 25. rujna.

Bijelo mramorno poprsje "Il Ducea" (vođe) krasi kriptu obiteljske kapelice na groblju u sjeveroistočnom gradu gdje je Mussolini rođen, a njegov sarkofag omotan je talijanskom trobojnicom.

Neki zauzimaju kritičniji pristup prema ostavštini Mussolinija koji je preuzeo vlast nakon takozvanog "marša na Rim" u listopadu 1922., da bi 1925. uveo diktaturu koja je potrajala do 1943. godine.

Anketa ISPSOS-a provedena lani pokazala je da 66% Talijana u dobi od 16 do 25 godina smatra da je fašistički režim bio "diktatura i osuđuju ga, ali priznaju i neke koristi".

Nostalgija

Stogodišnjica dolaska Mussolinija na vlast prilika je za preispitivanje ostavštine fašizma zbog sve veće popularnosti Giorgije Meloni, čelnice Talijanske braće koja će vjerojatno postati nova premijerka Italije. Njezina stranka izrasla je iz Socijalnog pokreta (MSI), a osnovali su ga Mussolinijevi pristaše nakon njegove smrti u travnju 1945. Meloni inzistira da u njezinoj stranci koja ima euroskeptični, nacionalistički kršćanski program "nema mjesta nostalgiji za fašizmom". Međutim, ipak odbacuje pozive da iz stranačkog loga ukloni plamen u bojama talijanske zastave koji je preuzet iz loga neofašističke MSI.

Njezini su izgledi za dolazak na vlast veliki što budi zabrinutost diljem Europe. Ankete predviđaju da će dobiti 24% glasova u koaliciji desnog centra koja bi zajedno, prema anketama, trebala ostvariti 47%.

- Mislim da nema nikakve prijetnje povratka na povijesni fašizam, kaže Gianfranco Miro Gori, lokalni lider Nacionalnog saveza talijanskih partizana. No moguća je autoritarnost i ograničenje sloboda, primjerice medijskih sloboda, smatra.

Fašistički suveniri

Svake godine više od 70.000 posjetitelja obiđe Mussolinijev grob. Brojne trgovine nude neofašističke suvenire poput "antikomunističkih narukvica", svastika i boca vina s etiketama s Duceovim likom. Blizu kuće u kojoj je Mussolini rođen i gdje je njegov otac imao kovačnicu, postavljena je izložba o Mussolinijevu pohodu na Rim koja posjetitelje upoznaje s mračnom poviješću fašizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!