13:50 / 20.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Strah od širenja koronavirusa u poplavljenim područjima Njemačke

Ministarstvo zdravstva priprema izvanrednu akciju cijepljenja u pogođenim krajevima

Ministarstvo zdravstva priprema izvanrednu akciju cijepljenja u pogođenim krajevima

Foto: Christian Mang / Reuters

Nakon poplava na zapadu Njemačke, vlasti strahuju od naglog širenja koronavirusa u pogođenim područjima.

- Trenutno se u područjima pogođenim poplavama mnogo ljudi okuplja na najužem prostoru. Mi moramo paziti da se borba protiv posljedica katastrofe ne pretvori u novo žarište širenja zaraze, rekao je David Freichel iz državnog ureda savezne pokrajine Porajnje Falačka, jedne od saveznih pokrajina najteže pogođenih poplavama.

On je rekao kako ministarstvo zdravstva njegove pokrajine priprema izvanrednu akciju cijepljenja u pogođenim krajevima te je nadodao kako su mnogi koji su došli pomagati u otklanjanju posljedica katastrofe već cijepljeni.

Kako je priopćilo ministarstvo zdravstva druge pogođene savezne pokrajine, Sjeverne Rajne Vestfalije, opasnost polazi i od činjenice da su mnogi pomagači smješteni u skučenim uvjetima u improviziranim smještajima.

U priopćenju se navodi kako se na licu mjesta opasnost od širenja zaraze smanjuje dodatnim testiranjima, nošenjem maski i filtriranjem zraka u pogođenim prostorijama.

Trenutno u pogođenim područjima vlada niska sedmodnevna incidencija od 3,8, ali je ukazano na to da bi eventualno naglo širenja zaraze moglo biti primjetno tek nakon nekoliko dana.

Do sada je u pogođenim područjima na zapadu Njemačke u poplavama u noći s 13. na 14. srpnja zabilježeno 164 poginulih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!