14:22 / 28.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Strože mjere protiv koronavirusa u Italiji

Foto: Ciro De Luca/REUTERS

Foto: Ciro De Luca/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Brojne talijanske regije najavile su strože mjere na otvorenom kako bi suzbile širenje koronavirusa.
Brojne talijanske regije najavile su strože mjere na otvorenom kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Sicilija je objavila da će se svi inozemni putnici morati testirati pri dolasku i javiti se liječniku. Od srijede će biti obvezno nošenje maske u javnosti za starije od šest godina. Mjere će biti na snazi najmanje do 30. listopada.

- S dolaskom sezone gripe ulazimo u delikatnu fazu epidemije, rekao je predsjednik te južne talijanske regije Nello Muscumeci.

Južna talijanska regija Kampanija uvela je još prošli tjedan mjeru obveznog nošenja maski u javnosti koja će trajati najmanje do 4. listopada.Maske moraju nositi i stanovnici sjeverozapadnog lučkog grada Genove. Diljem Italije maske su obvezne u trgovinama, vlakovima i drugim zatvorenim prostorima u vrijeme najvećih gužvi od 16 do četiri sata ujutro.

Italija je jučer zabilježila 1.766 novih zaraza, puno manje nego druge europske zemlje. Francuska je prošli tjedan zabilježila rekordnih 16 tisuća, a Španjolska više od 10 tisuća novih slučajeva u jednome danu, dok dnevni broj novozaraženih u Italiji ne prelazi dvije tisuće.

Talijani provode nešto manje testova, njih 120 tisuća u odnosu na francuskih 180 tisuća, no to ne objašnjava u potpunosti veliku razliku u brojevima.

Stručnjaci smatraju da je boljoj situaciji u Italiji pripomogao uspjeh stroge i duge karantene u kombinaciji s kolektivnom traumom. Ukupno je u Italiji oko 310.000 zaraženih, a više od 35.800 smrti povezuje se s covidom-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!