19:10 / 10.09.2019.

Autor: HRT

Šuica za HRT: Problem demografije mogli bi riješiti u idućih pet godina

-

-

Foto: - / -

Dubravka Šuica izjavila je za središnji Dnevnik HRT-a kako je zadovoljna da je Hrvatska dobila taj portfelj i što je ona odabrana za potpredsjednicu Europske komisije, jer je to velika čast.
Dubravka Šuica, imenovana za potpredsjednicu Euorpske komisije za demokraciju i demografiju, izjavila je za središnji Dnevnik HRT-a kako je zadovoljna da je Hrvatska dobila taj portfelj i što je ona odabrana za potpredsjednicu Europske komisije, jer je to velika čast.

- Šuica potpredsjednica za demografiju i demokraciju EK  

Potom je Šuica zahvalila premijeru Andreju Plenkoviću, jer je, kako kaže, on bio taj koji je sudjelovao u pregovorima.

- Bio je jedan od glavnih pregovarača za izbor gospođe Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. On je taj koji je stavio točku demografije na dnevni red, odnosno za agendu Vijeća Europe. Komisija je također shvatila o čemu se radi. Naime, to je veliki problem u EU-u, a posebno u srednjoj i istočnoj Europi, kazala je Šuica.

- U Hrvatskoj ćemo imati još veću motivaciju što je taj portfelj dodijeljen upravo nama da bismo taj problem pokušali početi rješavati. Razumijemo da je to horizontalni problem u svim državama EU-a, ali je posebno izražen u državama srednje i istočne Europe. Hrvatska je također pogođena tim problemom, ali mislim da ima šanse da to riješimo u idućem petogodišnjem razdoblju, dodaje.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Govoreći o načinima rješavanja problema Šuica je kazala da su svi povjerenici, pa i ona, dobili pismo s konkretnim zadacima predsjednice Von der Leyen u kojem piše što se treba raditi.

- Očekuje se da će se u prvih šest mjeseci napraviti pregled situacije, istraživanje, koje će pokazati kakvo je stvarno stanje u svim državama EU-a. To će biti baza temeljem koje ćemo određene korake poduzeti, istaknula je.

Dodaje da je demografska promjena zaista problem te da je povezana s demokracijom i participacijom, odnosno sudjelovanjem građana u demokratskim procesima, a i s vjerom građana u demokratske institucije.

- To je ono što mi je zadatak u ovom petogodišnjem razdoblju - približiti građanima Europske unije europske ideje, ali ih i osnažiti u demokratskim procedurama i procesima, kazala je, ali i pojasnila o čemu je riječ u projektu "Konferencija za budućnost Europe".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!