Samit EU-a završen bez zaključaka o migracijama

30.06.2023.

Zadnja izmjena 17:21

Autor: T.D./T.V./HRT/Hina

Summit EU-a zapeo na migracijama

Summit EU-a zapeo na migracijama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čelnici država članica EU-a nisu se u petak uspjeli usuglasiti oko teksta zaključaka o migracijama zbog protivljenja Mađarske i Poljske i umjesto toga tekst je objavljen kao izjava predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

- Nije se uspjelo doći do dogovora o zaključcima o migracijama jer Poljska i Mađarka nisu bile suglasne s tekstom, tako da će ovaj puta biti prezentiran javnosti u formi zaključaka predsjednika Europskog vijeća, rekao je nakon završetka dvodnevnog samita Andrej Plenković.

- Mađarska i Poljska nisu zadovoljne da se o pitanju migracija odlučuje kvalificiranam većinom i traže da se odlučuje konsenzusom, što nije predviđeno pravilima EU-a, dodao je hrvatski premijer. 

Neslaganje Mađarske i Poljske


Ministri unutarnjih poslova država članica izglasali su 8. lipnja na sastanku u Luxembourgu zajedničku poziciju o Uredbi o upravljanju azilom i migracijama i Uredbi o postupcima azila, dva ključna dijela pakta o migracijama i azilu o čemu su zemlje članice godinama bezuspješno pregovarale. To je izglasano kvalificiranom većinom, a Mađarska i Poljska su glasale protiv.

Poljska i Mađarska željele su u zaključcima Europskog vijeća, najvišeg politička tijela EU-a, to promijeniti i uvesti da se o tome odlučuje konsenzusom, čime bi izglasano zajedničko stajalište došlo u pitanje. Ovako se ništa ne mijenja i sljedeća rotirajuća predsjedništva, španjolsko i belgijsko, nastojat će na temelju tog stajališta postići dogovor s Europskim parlamentom o konačnom tekstu tih zakona do europskih izbora u proljeće sljedeće godine.

Mađarska i Poljska protive se zajedničkom stajalištu koje su ministri unutarnjih poslova izglasali kvalificiranom većinom po kojem se uvodi načelo obvezujuće solidarnosti.

To stajalište predviđa stroži postupak azila na vanjskim granicama za one migrante koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu i njihovo vraćanje u zemlje podrijetla ili tranzita. Također bi po tome stajalištu svaka zemlja članica morala primiti određeni broj migranata godišnje ili ako to ne želi uplatiti za svakog odbijenog migranta u zajednički fond.

Ako se ti zakoni usvoje Mađarska i Poljska će ih morati provoditi.

Plenković: Hrvatskoj ne treba Frontex za čuvanje vanjske granice


- Hrvatska ima dovoljno vlastitih policijskih snaga za nadzor vanjske granice EU-a i nisu joj potrebni pripadnici agencije za europsku graničnu i obalnu stražu na granici s Bosnom i Hercegovinom, Frontex, izjavio je premijer Plenković.

Ministar unutarnjih poslova je već je dogovorio da će doći šest savjetnika Frontexa koji će pomagati Hrvatskoj na pitanjima sprječavanja nezakonitih migracija, ali ne na način da bismo mi stavili policajce iz drugih država članica na svoje granice, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara o ideji slovenskog premijera da se pripadnici Frontexa rasporede na granici između Hrvatske i BiH kako pomogli u sprječavanju ilegalnih ulazaka migranata.

- Hrvatska, kao članica EU-a i članica šengenskog prostora, ima dovoljno svojih kapaciteta, 6500 policajaca čuva granicu i vanjsku granicu Europske unije, koja je sada i vanjska granica šengenskog prostora, rekao je Plenković.

Slovenski premijer Robert Golob najavio je u četvrtak prije početka samita EU-a da će tražiti raspoređivanje pripadnika Frontexa na granice Hrvatske i BiH.

- S tim želimo pomoći ne samo Sloveniji kao tranzitnoj državi, želimo pomoći Italiji kao ciljnom odredištu i Hrvatskoj koja je također tranzitna država, rekao je Golob.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!