Sumnje u izvještaj grčke obalne straže o migrantskoj tragediji

19.06.2023.

09:01

Autor: Hina/D.M./HRT

Brod s migrantima fotografiran prije nesreće

Brod s migrantima fotografiran prije nesreće

Foto: Hellenic Coast Guard / via Reuters

BBC tvrdi da je dobio dokaze koji bacaju sumnju na službeni izvještaj grčke obalne straže o brodolomu migranata koji se dogodio u srijedu, a u kojem su, kako se strahuje, poginule stotine ljudi, a oko 500 ih se još vodi kao nestalo.

Analiza kretanja brodova u tom području sugerira da se prenatrpani ribarski brod nije kretao najmanje sedam sati prije nego što se prevrnuo i potonuo. Obalna straža i dalje tvrdi da je u to vrijeme brod bio na kursu prema Italiji i da spašavanje nije bilo potrebno.

Grčke vlasti još nisu odgovorile na nova saznanja BBC-ja.


Ribarski brod, na kojem je bilo između 500 i 700 migranata, potonuo je u srijedu na putu iz Afrike prema Europi. Ukupno 104 osobe su spašene, a pronađeno je 78 tijela. Ostali putnici su se nalazili ispod palube i potonuli su zajedno s brodom, prema grčkoj obalnoj straži.

Mjesto nesreće, otprilike 90 kilometara jugozapadno od poluotoka Peloponeza, nalazi se odmah iznad najdublje točke Sredozemnog mora, koja je duboka 5000 metara. Moguće je da ribarski brod nikada neće biti izvučen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!