Ukrajinci pristižu u prihvatne centre: Sve su razrušili, pobjegli smo

13.03.2022.

19:37

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Izbjeglice

Izbjeglice

Foto: HTV / HRT

Novi dan, nova lica koja pristižu u prihvatni centar automobilom. Granicu su prešli pješice. Svetlana i obitelj u Harkivu više nisu mogli izdržati.

- Izbjeglice samu granicu prelaze pješice i potom ih voze u prihvatni centar. Onda počinje pravi posao, pronaći im prijevoz dalje. U posljednja 24 sata zbrinuto je više stotina ljudi. Jučer i danas došlo je manje ljudi, a to se tumači činjenicom da izbjeglički koridori i na zapadu Ukrajine više nisu toliko sigurni, ne zna se kada će se izbjeglice moći prebaaciti. Volonteri su ovdje dragocjeni, od prevoditelja, kuhara, liječnika. Neke od izbjeglice žele i u Hrvatsku kako bi se spojili sa svojim obiteljima, izvijestio je Marin Ćurić s mađarsko-ukrajinske granice. 

- Morali smo krenuti jer živimo blizu Sveučilišta, odjela za vojno obrazovanje. Počeli su bombardirati. Naša vrata i automobil su uništeni, rekla je Svetlana.

Olga ne prestaje pratiti vijesti iz domovine. Uvjerena je u pobjedu ukrajinskih snaga, ali i svjesna da će za to cijela zemlja platiti ogromnu cijenu.

- Sve su razrušili, pobjegli smo. Sada, prema našim podacima, 70% Irpinja drži ukrajinska vojska, a 30% ruska. Miniraju i pljačkaju na tom području. Izvode svoje podle poslove. Ostat ćemo ovdje, kaže Olga iz Irpinja.

Bezbrižan život 17-godišnja Njikolete zamijenilo je bježanje iz pakla Harkiva čak 9 dana. Suspreže suze, sretna je jer se spasila.

- Izašla sam 4. ožujka. Letjeli su avioni, bacali bombe na civile. Razrušili su četvrt u kojoj sam živjela. Svašta sam proživjela. Tužna sam. Voljela bih ostati s ostalim izbjeglicama ovdje i pomagati volonterima.

Za volontere ovdje gotovo da ne postoji radno vrijeme. Neki jedva stoje na nogama.

- Dva tjedna nisam spavao. Prvi put tek sinoć. Prvi val bio je naporan jer su ljudi dolazili iz Harkiva i Kijeva gdje su bili napadi. Sada je malo lakše, ali siguran sam da vrlo brzo dolazi novi val izbjeglica, govori Atilla Csaba, koordinator Prihvatnog centra Beregsurany.

Priljev izbjeglica tijekom nedjelje nakratko se smanjio. Prijeko potrebni predah pred novi val nesretnih ljudi. Nitko ne zna što donosi ova noć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!