U okolici Kijeva ubijen američki novinar Brent Renaud

13.03.2022.

15:19

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

U Irpinju kod Kijeva ubijen je američki videonovinar Brent Renaud.Ukrajinska policija javlja da je upucan kada su ruske snage otvorile vatru na automobil. Prvo se mislilo da je novinar New York Timesa jer je kod sebe imao iskaznicu, ali je glavni urednik objavio da je Renaud bio talentirani fotograf i filmaš, ali nije bio na zadatku za New York Times u Ukrajini.

- Brent Renaud ubijen je u Irpinu blizu Kijeva u nedjelju - rekao je zapovjednik kijevske policije Andij Nebjtov, prenosi SkyNews.

Uz američkog novinara za kojega se ranije navodilo da je pokrivao sukob za The New York Times, a što je američki dnevnik opovrgnuo, drugi je novinar ranjen, javlja agencija France presse.

- Obojica su pogođena oko podneva dok su se kretala vozilom s jednim ukrajinskim civilom, koji je također ranjen, navodi Danilo Šapovalov, liječnik specijalnih ukrajinskih snaga koji je zbrinjavao ranjene.

Ranjeni novinar prebačen je u bolnicu iz koje je ispričao što se točno dogodilo, a u tom trenutku još nije znao da je Renaud preminuo.

- Prelazili smo most u Irpinju i išli snimiti izbjeglice kako odlaze. Ušli smo u automobil jer nam je netko ponudio prijevoz i kada smo prošli kontrolnu točku, počeli su pucati po nama. Vozač se okrenuo, nastavili su pucati. Bilo nas je dvoje, moj prijatelj je Brent Renaud. On je upucan i ostao je ondje. Vidio sam da je pogođen u vrat. Razdvojeni smo i doveli su me ovamo, ispričao je.

Ukrajinske vlasti brzo su optužile ruske neprijatelje da pucaju na novinare, no odakle je došla vatra zasad još nije utvrđeno, dodaje AFP.

Renaud je prvi strani novinar ubijen od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Drugi novinar koji je lakše ranjen svjedočio je o napadu na društvenim mrežama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!