14:39 / 07.08.2019.

Autor: M.Š./Hina

Talijanski vrhovni sud Salvinijevoj Ligi zaplijenio gotovo 50 milijuna eura

Foto: REUTERS/Remo Casilli

Foto: REUTERS/Remo Casilli

Foto: - / REUTERS

Talijanski Kasacijski sud potvrdio je u srijedu zapljenu 49 milijuna eura od krajnje desne stranke Liga zbog 10 godina starog korupcijskog skandala.
Talijanski Kasacijski sud potvrdio je u srijedu zapljenu 49 milijuna eura od krajnje desne stranke Liga zbog 10 godina starog korupcijskog skandala te će stranka ministra Mattea Salvinija morati taj iznos vratiti državi.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Sud u Rimu je u utorak navečer presudio da je slučaj protiv bivšeg šefa Lige Umberta Bossija i bivšeg rizničara stranke Francesca Belsita otišao u zastaru, ali da se konfiskacija novca mora provesti.

Prema presudi nižeg suda u Genovi u rujnu 2018., Liga će 49 milijuna eura moći isplatiti u ratama tijekom narednih 75 godina.

Bossi i Belsito su se žalili na presudu za prevaru, prema kojoj su novac stranke koji su dobili od države koristili za privatne troškove od 2008. do 2010.

Stranka se u vrijeme kada je skandal izbio zvala Sjeverna liga.

Sadašnja Liga, u vladajućoj koaliciji s protusistemskim Pokretom 5 zvijezda, postala je pod vodstvom njezinog čelnika i ujedno zamjenika premijera Mattea Salvinija najpopularnija stranka u Italiji.

Nakon što su Bossi i Belsito proglašeni krivim za prijevaru, suci i dalje istražuju je li novac ilegalno prebačen u inozemstvo kako bi se izbjeglo njegovo pronalaženje, no Salvini to opetovano opovrgava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!