U ured premijera Španjolske poslano pismo bomba

01.12.2022.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: I.Z./HRT/Hina

reće pismo bomba pronađeno u zračnoj bazi u Španjolskoj

reće pismo bomba pronađeno u zračnoj bazi u Španjolskoj

Foto: Vincent West / REUTERS

Ured španjolskog premijera Pedra Sancheza 24. studenog dobio je pismo u kojem se nalazila eksplozivna naprava slična onima koje su poslane u ukrajinsko veleposlanstvo, španjolsku tvornicu oružja i bazu ratnog zrakoplovstva, objavilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova Španjolske.

Treće pismo bomba pronađeno u zračnoj bazi u Španjolskoj

Španjolske sigurnosne snage pronašle su treću eksplozivnu napravu skrivenu u pošti u zračnoj bazi u Torrejon de Ardozu kraj Madrida, objavio je danas El Mundo.

Dva pisma bombe poslana su jučer ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu i španjolskoj tvrtki za proizvodnju oružja u Zaragozi koja proizvodi lansirne raketne bacače i donira ih Kijevu, objavila je policija.

Španjolska policija ispituje moguću vezu između ta dva pisma-bombe, rekla je jučer kasno navečer policija.

video thumb

U prvom incidentu ozlijeđen je službenik ukrajinskog veleposlanstva u Madridu kada je otvorio pismo bombu naslovljeno na veleposlanika, zbog čega je Kijev naredio pojačane mjere sigurnosti u svim svojim predstavništvima u inozemstvu.

Nekoliko sati kasnije, tvrtka za proizvodnju oružja u Zaragozi, u sjeveroistočnoj Španjolskoj, primila je sličan paket, potvrdila je policija.

Nakon prvog incidenta, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ukrajinskim veleposlanstvima u inozemstvu da "hitno" pojačaju sigurnost i pozvao Španjolsku da pokrene istragu o napadu, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Španjolski visoki sud otvorio je istragu o napadu kao mogućem slučaju terorizma, doznaje se iz pravosudnih izvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!