Slovenija: Završetak kampanje za predsjedničke izbore, Logar vodi u anketama

21.10.2022.

07:56

Autor: Hina/HRT/V.G./T.D.

Troboj na slovenskim predsjedničkim izborima

Troboj na slovenskim predsjedničkim izborima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovenci u nedjelju izlaze na predsjedničke izbore na kojima će odlučiti tko će se od troje najpopularnijih kandidata - bivšeg šefa diplomacije, neovisne odvjetnice i bivšeg predsjednika parlamenta, sučeliti u gotovo sigurnom drugom krugu dva tjedna poslije. 

Posljednjeg dana predizborne kampanje kandidati će se susresti i razgovarati s biračima, a posljednju priliku pridobiti birače imat će na današnjem finalnom obračunu koji u večernjim satima priprema Pop TV. U ponoć stupa na snagu izborna šutnja i traje do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati.

Zastupnik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar i dalje je na prvom mjestu među kandidatima za predsjednika Slovenije, prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja koje je uoči nedjeljnih izbora za list Delo i POP TV proveo institut Mediana, prenosi novinska agencija STA. 

Slijedi ga neovisna kandidatkinja, odvjetnica Nataša Pirc Musar, na trećem je mjestu europarlamentarac i kandidat dviju stranaka vladajuće koalicije Milan Brglez.

Od 724 sudionika ankete, 26,9 posto podržalo bi Logara, 19 posto Pirc Musar. Oboje je u predsjedničku utrku ušlo samo s formalno prikupljenom potporom birača, no prvi uživa i potporu svoje matične stranke, dok neovisnu kandidatkinju Pirc Musar u kandidaturi podržavaju Pirati i Stranka mladih - Zeleni Europe.

Brgleza, zajedničkog kandidata Socijalnih demokrata (SD) i Pokreta slobode, podržalo bi 12,9 posto ispitanika. 

Prema istraživanju, kočevski gradonačelnik Vladimir Prebilič, koji na izbore izlazi uz potporu izvanparlamentarne stranke Vesna, ima potporu od 9,2 posto, a ginekologinja Sabina Senčar, koja se kandidira uz potporu izvanparlamentarne populističke stranke Resni.ca. ima 7,6 posto podrške. Saborskog zastupnika Ljevice Mihu Kordiša podržalo bi 5,6 posto ispitanika, a kandidata desne Nova Slovenija (NSi) Janeza Ciglera Kralja 4,9 posto.

Ukupno 13 posto je onih koji još ne znaju za koga će glasati, neće izaći na izbore, neće podržati niti jednog kandidata ili nisu htjeli odgovoriti.

- Izborna prognoza Mediane, koja uzima u obzir preferencije onih koji se izjašnjavaju da će izaći na izbore, pokazuje da će se Anže Logar i Nataša Pirc Musar najvjerojatnije natjecati u drugom krugu, iako bi se po nekim tumačenjima Brglez ipak mogao plasirati u finale predsjedničke utrke, navodi Delo.

Prema ovoj izbornoj prognozi, koja uzima u obzir samo izgledne sudionike izbora, Logara bi podržala uvjerljiva većina birača, njih 30,1 posto. Napeta će biti borba za ulazak u drugi krug između Pirc Musar i Brgleza. Pirc Musar slijedi Logara s 20,5 posto, na trećem mjestu je Brglez sa 17,3 posto.

Mediana je pitala i za tri moguća scenarija u drugom krugu izbora. Kada bi u drugom krugu izbora bili Nataša Pirc Musar i Anže Logar, većina ispitanika podržala bi Pirc Musar. Kad bi se sučelili Milan Brglez i Nataša Pirc Musar, više bi ispitanika podržalo Brgleza. Da su Anže Logar i Milan Brglez u drugom krugu, više bi ispitanika podržalo Logara.

No Mediana navodi da razlike nisu statistički značajne. To znači da bi birači, u slučaju da bude drugi krug, mogli odlučiti drugačije nego što su odgovorili u ovoj anketi. O sudjelovanju na izborima bi dosta ovisio i rezultat.Telefonsko i online anketiranje provedeno je između 17. do 19. listopada.

Sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru drugi mandat istječe u prosincu i nema se više pravo kandidirati. Tijekom mandata upućivane su mu zamjerke da je bio previše tih i popuštao politici ekstremne desnice čime je, tvrde kritičari, doprinio rastu ekstremizma u zemlji. 

Troboj na slovenskim predsjedničkim izborima

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Anže Logar (46), kandidat oporbenih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, uoči prvog kruga ima najveću podršku po anketama, 31,7 posto.

Neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar (54), bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, po anketama osvaja dvadesetak posto glasova, a u stopu je slijedi Milan Brglez, bivši predsjednik parlamenta koji se natječe s podrškom vladajućeg Pokreta za slobodu.

U pretpostavljenom drugom krugu Logar bi pobijedio Brgleza, sugeriraju ankete, ali bi se između njega i Pirc Musar vodila mrtva utrka.

Sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru u prosincu istječe drugi mandat na dužnosti predsjednika i više se po Ustavu ne može kandidirati.

Logar je u kampanji nastupao sa sloganom Za budućnost zajedno i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

- Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu, kazao je.

Pirc Musar ušla je u utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

Socijaldemokratski kandidat Brglez nastupa i s podrškom vladajućeg Pokreta za slobodu premijera Roberta Goloba koji je prije nekoliko mjeseci odlučio da neće istaknuti svoga kandidata na izborima.

Na izborima se natječe još četvero kandidata - Sabina Senčar iz antivakserske stranke Resni.ca, kandidat ljevice Miha Kordiš, zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj i gradonačelnik Kočevja i kandidat zelenih Vladimir Prebilič, ali oni daleko zaostaju u anketama.

Izbori će se održati na 3183 birališta u Sloveniji, uključujući 96 biračkih mjesta za prijevremeno glasanje, a u inozemstvu će biti otvoreno 30 biračkih mjesta.

U birački spisak za nedjeljne predsjedničke izbore upisano je ukupno 1.694.429 birača, od kojih njih 107.107 ima stalno prebivalište u inozemstvu.

Pobjednik predsjedničkih izbora bit će peti po redu predsjednik u povijesti samostalne Slovenije. Aktualni predsjednik republike Borut Pahor i prvi predsjednik Milan Kučan uspjeli su osvojiti svaki po dva petogodišnja mandata na čelu države.

Predsjednik države jedina je dužnost na državnoj razini koju neposredno biraju birači na općim i tajnim izborima. Predsjednički mandat traje pet godina, a obnašanje funkcije ograničeno je na dva mandata.

Slovenski ustav daje predsjedniku republike uglavnom predstavničke i protokolarne ovlasti, ali je i vrhovni zapovjednik obrambenih snaga.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!