U Bavarskoj brzi antigenski test više nije dovoljan

07.11.2021.

10:47

Autor: HRT/Hina

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Strože mjere protiv koronavirusa stupile su na snagu u njemačkoj južnoj saveznoj zemlji Bavarskoj u nedjelju, dok raste broj zaraženih i povećava se stopa popunjenosti kreveta na intenzivnoj njezi. Samo oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli covid i oni s negativnim PCR testom sada će imati pristup javnim mjestima u zatvorenom prostoru poput restorana. 

Brzi antigenski test više nije dovoljan. Na većini mjesta sada se traže učinkovitije FFP2 maske. U regijama gdje je broj novih zaraza i pacijenata na odjelima intenzivne njege posebice visok, primjenjuju se čak i stroža pravila.

Gledajući isključivo prosječne brojeve zaraženih, Bavarska je treća najteže pogođena država nakon Saske i Tiringije, a brojevi brzo rastu. Institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti objavio je sedmodnevnu stopu incidencije u cijeloj zemlji - broj novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana - koja je sada 183,7.

U Saskoj je bila 415,8, u Tiringiji 406, a u Bavarskoj 284. No, situacija na odjelima intenzivne njege je odlučujući čimbenik za pooštravanje mjera u Bavarskoj. U subotu su 552 pacijenta oboljela od covida-19 bila na intenzivnoj njezi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!