15:46 / 26.01.2021.

Autor: Hina/D.S.

U Berlinskoj klinici u izolaciji povećan broj zaraženih mutirajućim virusom

 Berlinska klinička bolnica Humboldt

Berlinska klinička bolnica Humboldt

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

U berlinskoj kliničkoj bolnici Humboldt povećao se broj zaraženih novim sojem koronavirusa, zbog čega se ova klinika od prošlog tjedna nalazi u izolaciji.


Do sada su dokazana 24 slučaja zaraze novim sojem koronavirusa, od toga 14 pacijenata i 10 zaposlenih, rekao je voditelj Ureda za javno zdravstvo berlinske četvrti Reinickendorf, Patrick Larscheid. Dodao je da je time završeno testiranje svih zaposlenih i pacijenata u ovoj klinici te da se radi o konačnoj brojci.

Savez njemačkih klinika u utorak je zatražio bolje mjere zaštite u zdravstvenom sustavu kako bi se spriječilo munjevito širenje virusa, kao što je to bio slučaj s bolnicom u Berlinu.

Zatvaranje bolnica mora ostati apsolutna iznimka, rekao je predsjednik saveza Georg Baum za javni servis RBB te zatražio više sredstava za provođenje testova u samim bolnicama. Bolnicama bi trebalo biti ostavljeno da same odluče kada provoditi masovno testiranje svih pacijenta i zaposlenih, rekao je Baum. 

U berlinskoj klinici Humboldt je prošlog tjedna otkriven novi soj koronavirusa za kojeg se sumnja da je u Njemačku stigao iz Velike Britanije. Nakon toga je klinika s 1.500 zaposlenih i 450 pacijenata stavljena u izolaciju. To znači da ova zdravstvena ustanova više ne prima nove pacijente, a isto tako su zabranjene i sve posjete.

Senat za zdravstvo grada-savezne pokrajine Berlina u ponedjeljak je objavio kako je mutirani virus otkriven samo u jednoj berlinskoj klinici. Mutirajući virus B 1.1.7, kojeg odlikuje mnogo veća zaraznost od prvobitnog koronavirusa, u više je navrata pronađen i u Njemačkoj. Njemačka vlada nove, postrožene mjere u borbi protiv pandemije, opravdava upravo strahom od brzog širenja novog soja virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!