Reformistički blok u tijesnom vodstvu u Bugarskoj

02.04.2023.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: HRT/Hina/AFP

Parlamentarni izbori u Bugarskoj

Parlamentarni izbori u Bugarskoj

Foto: Spasiyana Sergieva / REUTERS

Prozapadni reformistički blok koji uključuje Nastavljamo promjene (PP) i Demokratsku Bugarsku (DB) tijesno vodi na bugarskim parlamentarnim izborima u nedjelju, s oko 25,3 posto glasova, pokazuje GALLUP-ova izlazna anketa.

Blok desnog centra koji vodi stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova na drugom je mjestu s oko 24,7 posto glasova.


Bugari su u nedjelju izašli na pete parlamentarne izbore u dvije godine. Takav tijesan rezultat najavljuje teške pregovore o formiranju stabilne vlade. Bez obzira koji blok na kraju osnivao vladu, trebat će vjerojatno partnere iz stranaka čiji je ugled okaljan sumnjama u korupciju ili čija su stajališta prema Ukrajini problematična.

Na čelu s Kirilom Petkovom (42), koji je bio kratko premijer 2022., PP je udružio snage s malom desničarskom koalicijom Demokratska Bugarska.

Bugarski proruski predsjednik Rumen Radev, koji je imenovao prijelazne vlade između niza izbora, kritizira Petkova i njegove saveznike da su ratni huškači. Protivi se i slanju oružja Ukrajini. Istodobno, bugarske tvornice streljiva rade punim kapacitetom proizvodeći streljivo za Kijev koje se izvozi preko trećih zemalja.

Sofija je morala odustati od uvođenja eura 2024. i još čeka isplatu punog iznosa europskog novca za oporavak od pandemije COVID-a.

Pristupanje šengenskoj zoni ponovno je odgođeno zbog protivljenja Nizozemske i Austrije, koje su zabrinute zbog migranata.

Osim toga, pet izbora zaredom stajalo je zemlju pravo bogatstvo. Trošak se procjenjuje na više od 204 milijuna eura, što odgovara otprilike godišnjem proračunu bugarskog ministarstva kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!