U Danskoj ukinute gotovo sve COVID mjere unatoč velikom broju zaraženih

01.02.2022.

09:35

Autor: V.K./HRT/Hina

Danska ukida mjere

Danska ukida mjere

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Danskoj su u utorak ukinute gotovo sve COVID mjere, unatoč relativno visokoj incidenciji u toj zemlji.

Obvezno nošenje maske sada je stvar prošlosti, zajedno s pokazivanjem COVID potvrda koje dokazuju da je osoba cijepljena, preboljela virus ili ima negativni rezultat na test.

Od sada se mogu održavati veliki događaji, a posjetitelji noćnih klubova ponovno se mogu zabavljati bez maske.

Sve to povezano je s činjenicom da covid-19 više nije klasificiran kao "kritičan za društvo" - oznaka koja je vladi omogućila da uvede dalekosežne mjere ograničavanja.

Jedino je na snazi ostalo pravilo da putnici pri ulasku u zemlju moru pokazati dokaz da su cijepljeni.

Danska je sličan potez napravila u rujnu, no kad je broj zaraženih ubrzo nakon toga počeo naglo rasti mjere su postupno ponovno uvedene.

Prošli tjedan dnevni broj zaraženih u Danskoj kretao se između 33.000 i 47.000 - a to je bilo teško zamislivo prije pojave visokozarazne omikron varijante.

Visoki broj zaraženih nije međutim opteretio bolnice, unatoč strahovanjima. Visoka stopa procijepljenosti u zemlji smatra se glavnim razlogom zbog kojeg je zdravstveni sustav ostao u dobrom stanju.

- Prošli smo kritičnu fazu, rekla je prošli tjedan danska premijerka Mette Frederiksen kad je najavljivala ukidanje mjera.

- Od 1. veljače Danska će biti otvorena - potpuno otvorena, rekla je uz osmijeh.

- Spremni smo iskoračiti iz sjene koronavirusa. Kažemo 'zbogom' ograničenjima i 'dobrodošao' život koji smo poznavali prije, poručila je.

Osim pravila ulaska u zemlju s dokazom o cijepljenju, bolnice i starački domovi još uvijek od posjetitelja traže da nose zaštitne maske i pokažu covid potvrde kako bi se zaštitili ranjivi i stariji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!