18:42 / 16.03.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

U Italiji je danas umrlo 349 osoba

Foto: REUTERS/Yara Nardi

Foto: REUTERS/Yara Nardi

Foto: - / REUTERS

Koronavirus i dalje se širi Europom - velik porast novozaraženih bilježe Italija, Španjolska i Francuska.
Unatoč brojnim mjerama, među kojima je i zatvaranje granica, koronavirus i dalje se širi Europom - velik porast novozaraženih bilježe Italija, Španjolska i Francuska. Prema najnovijim podacima, u Italiji je danas umrlo 349 osoba, a više od 3200 je novooboljelih. Od početka pandemije umrlo je 2158 Talijana. U Milanu se, na mjestu bivšeg sportskog centra, gradi nova bolnica za intenzivnu njegu oboljelih.

Najnovije današnje informacije o pandemiji koronavirusom pratite ovdje.

Do prije nekoliko dana bio je to sportski centar milanske bolnice San Raffaele. Sa samo 12 kreveta na intenzivnoj njezi, bolnica ne može prihvatiti galopirajuće velik broj zaraženih pacijenata. Sada, zahvaljujući akciji modne blogerice Chiare Ferragni i njezinog supruga, reppera Fedeza, koji su prikupili 4 milijuna eura,  150 radnika završava šator s 24 nova kreveta za zaražene covidom-19. Svaki je krevet potreban, jer talijanski zdravstveni sustav na koljenima je, medicinsko osoblje potpuno iscrpljeno. Zato se na prostoru bivšeg milanskog sajma trude i što brže postaviti montažnu bolnicu intenzivne njege sa 600 kreveta.

- Uspjet ćemo samo ako uspijemo nabaviti respiratore. Zahvaljujemo cijelom svijetu iz kojeg primamo telefonske pozive u posljednjih nekoliko sati. Posebno zahvaljujemo Kini koja će nam dati ili prodati takvu opremu, istaknuo je potpredsjednik vlade pokrajine Lombardije Fabrizio Sala.

Italiju, državu s najstarijom populacijom u Europi, gotovo četvrtina njezina stanovništva starija je od 65 godina, najriskantniji tjedni u borbi s koronavirusom tek čekaju, uvjeren je premijer Giuseppe Conte. Broj zaraženih i onih koji su podlegli virusu toliki je da je čak i Kina - zemlja odakle se corona virus proširio svijetom, poslala avion za evakuaciju svojih državljana. 60 milijuna Talijana i dalje mora ostati u strogoj karanteni, u protivnom, prijeti im policijski sat.Na ulicama španjolskih gradova vojni specijalci nadgledaju provedbu izvanrednog stanja koje će, već se zna, vlada produljiti. Naime, Španjolska je nakon Italije druga po broju zaraženih u Europi. U posljednja je 24 sata 1.654 novih slučajeva zaraze covidom-19. Najpogođenija je autonomna pokrajina Katalonija sa 7 i pol milijuna stanovnika. Među oboljelima su i predsjednik i premijer katalonske vlade Quim Toora i Pere Aragonès.

Prepune obale Siene preko vikenda, velike skupine opuštenih Parižana koji ignoriraju službene preporuke ostanka u domovima - alarmirali su i razljutili liječnike. Barovi i restorani su zatvoreni, ne rade škole, ali pred supermarketima, ponovno - nepregledne kolone kupaca.

- Došli smo obnoviti zalihu nakon vikenda. Ovo je pravo ludilo, kao u ratnim vremenima, kaže jedan kupac.

Broj onih koji su podlegli covidu-19 porastao je u Francuskoj za trećinu u posljednja 24 sata, pa će se naciji ponovno večeras obratiti predsjednik Emmanuel Macron - objavljujući, vjeruje se, dodatne mjere djelomičnog ograničenog kretanja stanovnika.
Foto: REUTERS/Yara Nardi

Foto: REUTERS/Yara Nardi

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!