U Italiji otkriven prvi slučaj varijante omikron

21:20 / 27.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: MikeDotta / Shutterstock

U Italiji je otkriven prvi slučaj nove COVID varijante omikron kod muškarca u području Napulja, koji se vratio iz Mozambika, objavio je u subotu Viši zdravstveni institut (ISS).

- Laboratorij bolnice Sacco u Milanu, specijalizirane za zarazne bolesti, sekvencirao je genom iz pozitivnog uzorka pacijenta koji je došao iz Mozambika, navodi ISS u priopćenju.


- Pacijent i članovi njegove obitelji su dobrog zdravlja. Zakazano je sekvenciranje uzoraka uzetih od članova njegove obitelji koji žive u regiji Kampanija, dodaje ISS. 


Italija je u petak zabranila ulazak na svoj teritorij svim osobama koje su "posljednjih 14 dana boravile u Južnoj Africi".


Osim toga svi letovi iz te regije su zabranjeni.


Vlada također zahtijeva da se sve osobe koje su boravile u Južnoj Africi posljednjih 14 dana, a već su na talijanskom tlu, jave odmah zdravstvenim vlastima, da naprave molekularni test, ostanu u karanteni 10 dana i zatim ponove test. 


Italija, kao i cijela Europa doživljava porast broja novozaraženih COVID-om i pokušava se zaštititi na sve načine. 


U srijedu je talijanska vlada odlučila ubrzati cijepljenje trećom, booster dozom cjepiva protiv COVID-a i uvesti ograničenja za necijepljene.


Italija koja ima više od 133.000 umrlih od početka pandemije, posljednjih dana ima više od 10.000 novozaraženih dnevno, a u subotu ih je bilo 12.877.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!