Omikron izaziva zabrinutost

27.11.2021.

17:04

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: angellodeco / Shutterstock

Nova varijanta koronavirusa nazvana omikron, koja je najprije identificirana u Južnoafričkoj Republici i ubrzo se proširila po europskim i azijskim državama, izaziva zabrinutost u cijelome svijetu s obzirom na velik broj mutacija koje pridonose njezinu bržem širenju, mogu znatno smanjiti učinkovitost cjepiva, povećati rizik od ponovne zaraze, pa čak i izbjeći antitijela. 

Vijest o novoj varijanti navela je u petak brojne države da uvedu nova ograničenja putovanja, a farmaceutske tvrtke da još više ubrzaju rad na prilagodbi cjepiva i ustanove koliko postojeća cjepiva štite cijepljene osobe od COVID-a.


Što zabrinjava znanstvenike? 


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je B.1.1.529 ili omikron klasificirala kao "zabrinjavajuću SARS-CoV-2 varijantu", objavivši da se može širiti brže od ostalih oblika koronavirusa.


U svijetu je i dalje dominantna delta varijanta. U Sjedinjenim Državama ona čini 99,9 posto, no još nije poznato hoće li omikron uspjeti 'istisnuti' deltu, rekao je dr. Graham Snyder, epidemiolog i direktor odjela za prevenciju infekcija Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu.


Zasad se zna da nova varijanta ima više od 30 mutacija u dijelu virusa što ga ciljaju postojeća cjepiva, a dosadašnja ih imaju do 10. Također se sumnja da je u Južnoafričkoj Republici upravo zbog ove varijante porastao broj novozaraženih.


Zbog omikronovih mutacija određene će vrste liječenja COVID-a, uključujući terapiju antitijelima u prevenciji i liječenju bolesti, vjerojatno postati neučinkovite, rekao je dr. David Ho, profesor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu Columbia.


No eksperimentalne antivirusne pilule, poput Paxlovida tvrtke Pfizer i Merckova molnupiravira ciljaju dijelove virusa koji se kod omikrona nisu izmijenili, zbog čega bi upravo ti lijekovi mogli postati još važniji ako se pokaže da je ugrožen imunitet koji je u pacijenta nastao cijepljenjem ili prebolijevanjem bolesti. 


Nepoznanice


Znanstvenici kažu da bi moglo proći još nekoliko tjedana prije nego što budu u stanju definirati tip bolesti koju uzrokuje ova varijanta koronavirusa, dok ne utvrde u kolikoj je mjeri zarazna i koliko se već uspjela proširiti.


Neki ukazuju na to da je i neke druge varijante, isprva proglašene zabrinjavajućima, poput bete (također prvi put otkrivene u Južnoafričkoj Republici), u konačnici zamijenila delta.


No najveće pitanje i nepoznanica za znanstvenike je sljedeće - hoće li zaštita cjepivom, a poznato je da je u svijetu dosad dano gotovo 8 milijardi doza, i dalje biti učinkovita i hoće li osobe koje su preboljele covid biti imune na zarazu omikronom.


Stručnjaci još ne znaju ni hoće li omikron izazvati manje težak ili još teži oblik COVID-a u usporedbi s ostalim sojevima koronavirusa.


Kako najbolje reagirati?


Omikron još nije identificiran u Sjedinjenim Državama, no vjerojatno je već prisutan i ondje, smatraju znanstvenici.


Čak i bez te nove varijante koronavirusa, stopa zaraze covidom u Sjedinjenim Državama porasla je u posljednjih nekoliko tjedana, uglavnom u sjevernim dijelovima zemlje. Stručnjaci kažu da je to zato što ljudi zimi više borave u zatvorenim prostorima.


Neke su države odmah odlučile ograničiti putovanja iz Južne Afrike.


Uz ograničenja koja je propisala vlada, pojedinci bi i sami trebali procijeniti koliko su podložni obolijevanju od COVID-a i jesu li u opasnosti od zaraze kada donose odluke o putovanjima u vrijeme zimskih praznika, rekao je dr. Snyder.


I on i njegovi kolege ističu da cijepljenje treba ostati prioritet unatoč tomu što još nije poznato je li i koliko cjepivo učinkovito u slučaju zaraze omikronom. 


Istodobno bi svi trebali nastaviti nositi zaštitne maske, izbjegavati gužve, redovito provjetravati prostorije i prati ruke.


- I dalje su nam na raspolaganju svi oni alati koji djeluju u slučaju bilo koje varijante, podsjetio je dr. Eric Topol, direktor Instituta Scripps Research Translational Institute u La Jolli u Kaliforniji.

SAD i Kuvajt zabranjuju putovanja u države s juga Afrike


Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i State Department u subotu su objavili upozorenje da se ne putuje u osam južnih država afričkog kontinenta kao odgovor na pojavu omikrona, a zabranu putovanja u devet zemalja izrekao je i Kuvajt.


CDC je svoju preporuku podignuo na razinu 4 - "vrlo visoka" za Južnu Afriku, Zimbabve, Namibiju, Mozambik, Malavi, Lesoto, Esvatini i Botswanu.


I State Department je objavio savjete da se ne putuje u te države.


U ponedjeljak je CDC spustio razinu upozorenja za Južnu Afriku na razinu 1 - "nisku", s dosadašnje razine 3 "visoka".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!