U Njemačkoj protivnici cijepljenja i mjera sve agresivniji

29.11.2021.

16:08

Autor: P.F./Hina

Protivnici cijepljenja

Protivnici cijepljenja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačke vlasti bilježe sve češće napade protivnika cijepljenja i vladinih mjera protiv pandemije na radnike u zdravstvu i obrazovanju, a primjetan je i sve veći utjecaj protivnika cijepljenja na slobodne škole poput waldorfskih, prenose njemački mediji.

Njemački savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) uvrstio je protivnike cijepljenja i mjera protiv pandemije u relevantne rizike po sigurnost medicinskog osoblja, prenosi dnevnik Die Welt.

Opasnost se manifestira u obliku verbalne pa sve do fizičke agresije, navodi BKA, kako prenosi Die Welt.

Savezna liječnička komora u međuvremenu upozorava na alarmantnu situaciju.

Za mnoge djelatnike u zdravstvu u međuvremenu u radnu svakodnevicu spada suočavanje s agresijom i to pri pukom provjeravanju stanja cijepljenja pacijenata ili upozoravanja na pridržavanje korona-pravila, kaže predsjednik liječničke komore Klaus Reinhardt.

S najvišim stupnjem agresije suočeni su zaposleni u liječničkim praksama u kojima se provodi cijepljenje.

Stručnjak za pitanja političkog ekstremizma Stefan Goertz ukazao je, u izjavi za isti dnevnik, na rastuću radikalizaciju unutar tzv. Querdenker scene, koja okuplja protivnike cijepljenja i pandemijskih mjera.

- U raspravama na društvenim mrežama, radnici u centrima za cijepljenje i bolnicama se sustavno opisuju kao dijelovi "cjepiteljskog lobija" i naziva ih se neprijateljima i protivnicima, rekao je Goertz.

On strahuje da bi ovakva retorika i dodatna radikalizacija mogla dovesti i do terorističkih napada pripadnika tzv. Querdenker (u prijevodu: onaj koji zamišlja drugačije, izvan uobičajenih okvira) scene.

Direktor Ureda za zaštitu ustavnog poretka Thomas Haldenwang izrazio je prije nekoliko dana bojazan da bi ponovno uvođenje i pooštravanje mjera protiv širenja pandemije moglo izazvati pojačanu "ustavno-neprijateljsku agitaciju".

- Ne možemo isključiti da će scena protivnika demokracije tijekom četvrtog pandemijskog vala dobiti na uzletu, rekao je Haldenwang.

Javni servis ARD izvještava i o sve jačem utjecaju protuustavnih snaga na krugove oko tzv. slobodnih škola, onih koje ne djeluju direktno unutar državnog školskog sustava, u što spadaju i waldorfske škole.

Pritom se ukazuje na jak utjecaj tzv. Querdenker scene na slobodne škole na jugu Njemačke.

U waldorfskoj školi u Freiburgu su nakon izbijanja pandemije koronavirusa lokalne vlasti provjerile liječničke potvrde kojima se učenici mogu osloboditi od nošenja zaštitnih maski. Svih 55 potvrda se pokazalo lažnima, a vlasti govore o utjecaju protivnika mjera koji preko socijalnih mreža roditelje poučavaju kako doći do lažnih potvrda.

Udruga waldorfskih škola se nakon toga pismeno distancirala od nepoštivanja vladinih mjera.

- Radi se o pogrešnom tumačenju antropozofskog učenja. Slobodne waldorfske škole nipošto nisu prostor u kojem vlada bezakonje i na kojima se ne poštuju državne mjere, stoji u priopćenju radne grupa slobodnih škola u Stuttgartu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!