11:42 / 31.01.2022.

Autor: P.F./Hina

U Sloveniji 8.575 zaraza i 11 mrtvih, nova pravila za potvrde i testiranje

Liječenje od koronavirusa na intenzivnoj jedinici

Liječenje od koronavirusa na intenzivnoj jedinici

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Sloveniji je u protekla 24 sata putem 11.067 PCR testova potvrđeno 8.575 zaraza koronavirusom, uz 77,2 posto pozitivnih nalaza, a preminulo je 11 oboljelih, objavio je u ponedjeljak nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Broj potvrđenih zaraza je za 3640 viši nego dan ranije, no nakon duljeg vremena zadnjih dana nema više skokovitog rasta zaraza na tjednoj razini: prije sedam dana s 11.104 testiranja otkriveno je 8.396 zaraženih, odnosno 75,6% pozitivnih među testiranima.

U zadnja 24 sata napravljeno je i 53.059 brzih antigenskih testova, no udio pozitivnih nije objavljen jer rezultate naknadno treba provjeriti PCR testovima.

Trend stagniranja zaraza na tjednoj razini možda je naznaka smirivanja do sada skokovitog rasta infekcija, ocjenjuju infektolozi.

To podržavaju i projekcije po kojima bi vrh petog vala epidemije mogao biti dosegnut idućih dana, premda se očekuje da će i dalje dolaziti do povećanog broja hospitalizacija zbog velike proširenosti omikron varijante u populaciji.

- U bolnicama je danas 818 oboljelih COVID pacijenata, što je za 156 više nego prije tjedan dana, a 138 ih je na odjelima intenzivne skrbi, rekao je na vladinoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Janez Poklukar.

Objavio je da se od nedavno u bolnicama posebno vode oni koji su primljeni zbog COVID-a 19, a takvih je sada 394, a drugi su primljeni kao pacijenti koji uz COVID imaju i druge pridružene bolesti.

S novim epidemiološkim podacima za zadnja 24 sata, sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu povećao se na 14.100 slučajeva, 14-dnevna incidencija zaraženih na 100.000 stanovnika iznosi 8.174, a broj umrlih porastao na 5.857 osoba.

Slovenska vlada objavila je da s utorkom 1. veljače stupaju na snagu nova pravila o europskim COVID potvrdama, ali i novo pravilo kojim se skraćuje vrijeme priznavanja ponovne zaraze koronavirusom na ukupno 45 dana.

Osim toga, od utorka 1. veljače će za potvrdu da se netko zarazio koronavirusom dostajati i brzi antigenski test, a ne samo PCR kao do sada, kazao je Poklukar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!