11:25 / 31.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

U Sloveniji dan uoči zatvaranja najviše novozaraženih u posljednja dva mjeseca

Testiranje na Covid-19

Testiranje na Covid-19

Foto: Ilustracija/Nel Pavletic / Pixsell

U Sloveniji je u posljednja 24 sata utvrđeno 1558 novih slučajeva zaraze koronavirusom, gotovo 50 posto više nego prethodni dan i najviše u posljednja dva mjeseca, a sve to dan uoči najavljenog 11-odnevnog potpunog zatvaranja kojem je cilj "presjeći" treći val pandemije.

Istodobno je od posljedica Covida-19 umrlo još sedam pacijenata.

Provedeno je 7206 PCR testova te potvrđeno 1558 zaraženih, što je 21,6 posto u odnosu na ukupno testirane, objavila je u srijedu vlada na Twitteru.

Prosječan broj dnevnih zaraza u posljednjem je tjednu prvi put prešao tisuću, i trenutačno je 1001, a povećao se i broj aktivnih slučajeva i sada je 13.031. U bolnicama je 500 COVID pacijenata, od kojih 112 na intenzivnim odjelima, a broj preminulih povećao se na 4047, prema podacima ministarstva zdravstva.

Izrazito pogoršanje negativnih epidemioloških trendova dolazi dan prije sveobuhvatno zatvaranje koje u Sloveniji počinje u četvrtak i trajat će do zaključno 11. travnja, a za koje vlada navodi da je bilo neizbježno kako bi se "presjekao" treći val epidemije, najviše uzrokovan sve većom dominacijom "britanske" varijante virusa.

U razdoblju zatvaranja, osim na uskrsnu nedjelju, zabranjeno je kretanje između statističkih regija, osim radi odlaska na posao i povratka kući. I dalje će biti na snazi policijski sat i zabrane okupljanja, a maske se moraju nositi i na otvorenome.

Veći dio javne uprave i državnih ustanova radit će režimom online za najnužnije usluge, zatvara se većina uslužnih djelatnosti, poslodavcima je preporučeno da organiziraju rad od kuće ili dopuste zaposlenima korištenje godišnjih odmora.

Također, u tom razdoblju, osim za vrhunski sport, nisu dopuštene sportske i rekreativne aktivnosti, javni promet bit će smanjen na frekvenciju koja inače vrijedi za nedjelje i praznike, a građanima je zabranjen i odlazak u države s "crvene" epidemiološke liste, pa takvi riskiraju i visoke novčane kazne u slučaju neposluha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!