13:11 / 23.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

U Sloveniji epidemija jača, sve prisutnija britanska varijanta virusa

Slovenija

Slovenija

Foto: Pixabay / arhiva

U Sloveniji se bilježi pogoršanje epidemiološke situacije u pandemiji koronavirusa, što stručnjaci pripisuju sve većoj dominaciji britanske varijante virusa među novozaraženima, a u zemlji je u zadnja 24 sata potvrđen 981 novi slučaj zaraze i devet smrtnih slučajeva među oboljelima.

Dok je početkom veljače taj zarazniji soj na području Ljubljane činio dva do tri posto ukupnih zaraza, u prvom tjednu ožujka taj je udio porastao na oko 30 posto, pokazao je monitoring otpadnih voda na području Ljubljane, podatak je koji je predstavljen danas na vladinoj konferenciji za novinare.

U 24 sata je na 5022 testa potvrđena prisutnost infekcije kod 981 osobe, uz udio pozitivnih testova od 19,5 posto, a napravljeno je i preko 47 tisuća brzih antigenskih testova čiji se rezultat potvrđuje naknadnom i sigurnijom PCR analizom.

- Od prošlog tjedna broj hospitaliziranih zbog Covida-19 u Sloveniji je opet u porastu, nakon jednomjesečnog smanjivanja broja oboljelih koji trebaju bolničko liječenje, kad je od kraja siječnja do kraja veljače njihov broj bio skoro prepolovljen, kazao je Robert Carotta, koordinator za bolničke kapacitete u epidemije Covida-19.

Jučer su hospitalizirana čak 72 pacijenta, uz 50 otpuštenih.

- U bolnicama je sada 507 Covid pacijenata, prvi put nakon dva tjedna broj je opet iznad 500, potvrdio je Carotta.

Broj aktivnih slučajeva i dalje ostaje visok - 10.874, kao i sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih, koji iznosi 834.

Sa devet preminulih u zadnja 24 sata ukupan se broj žrtava Covida-19 od početka epidemije povećao na 3985.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!