14:39 / 10.02.2021.

Autor: HRT/Hina

U Sloveniji mala prisutost novih sojeva koronavirusa, epidemija se stišava

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

U Sloveniji je do sada od mutiranih varijanti ograničeno prisutan samo tzv. britanski soj, dok prisutnost drugih varijanti nije potvrđena, potvrdili su stručnjaci na konferenciji za novinare slovenske vlade.

Da je u Sloveniji epidemija u padu svjedoče i rezultati monitoringa na prisutnost virusa u otpadnim vodama, jer je utvrđeno da je u siječnju broj virusa rastao, dok u veljači opada, izjavila je Maja Ravnikar iz Nacionalnog institura za biologiju.

Taj monitoring traje još od ožujka prošle godine i nastavlja se. Što se tiče novih sojeva koronavirusa analizom 877 uzoraka iz otpadnih voda zaključeno je da je britanski soj virusa u Sloveniji minimalno prisutan na razini oko jedan posto, dok južnoafrički nije zabilježen, kao ni navodni "slovenski soj", za koji su neki pretpostavljali da je uzrok veće broja novozaraženih krajem prošle i početkom ove godine, kazala je Ravnikar.

Sekvencioniranjem virusa iz briseva oboljelih do sada su u zemlji, od dvadesetak sumnjivih, potvrđena samo četiri slučaja britanskog soja virusa, koji se brže širi i zarazniji je nego osnovni tip.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, a rekordnih skoro 45 tisuća testiranja, većinom brzih antigenskih testova, potvrđeno 1439 novih zaraza koronavirusom, a bilo je i 13 umrlih.

Vlada ističe da je zemlja još u zoni kad dodatno opuštanje mjera nije sigurno, no o tome će nešto konkretnije vlada reći večeras nakon najavljenog sastanka s epidemiolozima.

Po riječima epidemiologinje Nuške Čakš Jager iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje, svi trendovi vezani uz epidemiju su pozitivni, a broj potvrđenih novih zaraza u zemlji je za dva tjedna pao za 10,9 posto.

Tako se Slovenija po 14-dnevnoj incidenciji približava europskom prosjeku, gdje zaraze također padaju, makar je donedavno bila četvrta po redu po broju novozaraženih u Europi.

Zadnjih dana u slovenskim domovima za starije gotovo da i nema slučaja novozaraženih, broj aktivnih slučajeva zaraze u zemlji u stalnom je padu, makar je virusa još dosta među radno aktivnom populacijom. I smrtnih slučajeva je sve manje.

U slovenskim bolnicama je s današnjim danom samo 840 oboljelih od Covida-19, što je veliko smanjenje u odnosu na prethodne dane, od čega ih je 160 na intenzivnim odjelima na kojima se broj oboljelih ne smanjuje bitno, kazala je Čakš Jager.

Isto tako velik je i pad aktivno zaraženih, pa ih je trenutno 14.008, dok prosjek dnevno potvrđenih zaraza na razini zadnjih sedam dana iznosi 830.

Slovenski epidemiolog Andrej Trampuž, koji radi u berlinskoj klinici Charite, upozorio je međutim sinoć u razgovoru za Slovensku televiziju da nije vrijeme za popuštanje mjera, nego za njihovo jačanje, s obzirom na prisustvo novog, južnoafričkog soja koronavirusa koji se proširio u Austriji i vjerojatnost da će se proširiti na susjedne zemlje pa i Sloveniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!