U Sloveniji manje novozaraženih, stanje i dalje vrlo teško

11.11.2021.

11:55

Autor: M.M./HRT/Hina

U Sloveniji manje novozaraženih, stanje i dalje vrlo teško

U Sloveniji manje novozaraženih, stanje i dalje vrlo teško

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixsell

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 3568 novih zaraza koronavirusom, preko tisuću manje nego dan ranije, ali je epidemiološko stanje i dalje vrlo teško, broj hospitaliziranih prešao je 900, a otkazuju se i neke manifestacije koje su se trebale održati krajem mjeseca.

Sa 9068 PCR testiranja potvrđene je 3568 infekcija, uz 39,3 posto pozitivnih testova, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Prethodni dan potvrđena je 4481 zaraza, drugi najveći broj od početka epidemije. Pad broja potvrđenih infekcija bilježi se i u odnosu na stanje prije sedam dana, no drugi epidemiološki pokazatelji su u porastu.

U bolnicama je na covid odjelima sada već 920 oboljelih, od toga 208 na intenzivnoj terapiji, a umrlo je još devet pacijenata, potvrdilo je ministarstvo zdravstva.

Trenutno je 39.970 aktivnih slučajeva zaraze, prosjek dnevno zaraženih u zadnjih sedam dana iznosi 3.205, a 14-dnevna incidencija 1.895,5, dok je potpuno cijepljeno 53,5 posto populacije.

Premda se vlada zbog alarmantne epidemiološke situacije nije odlučila za potpuni lockdown, kako su neki epidemiolozi predlagali, na snazi su od ovog tjedna nove restrikcije, pa i zabrana okupljanja izvan obiteljskog kruga, a otkazane su i neke već dogovorene gospodarske manifestacije.

Organizatori ljubljanskog tradicionalnog godišnjeg književnog sajma, koji se trebao održati krajem mjeseca, objavili su da će se on po drugi put za redom održati samo u virtualnom obliku, a istu sudbinu doživio je i međunarodni sajam namještaja "Dom i ambijent".

Vlada je zbog pogoršanja situacije zabranila održavanje svih javnih priredaba, uključujući sajmove, premda se donedavno računalo da će se oni moći održati uz uobičajene mjere i pod maskama.

Europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič kazao je kako je zabrinut zbog zdravstvene situacije u Sloveniji i prenapregnutosti bolničkih kapaciteta, ali da se nada kako će zdravstveni sustav te napore izdržati, objavila je Slovenska televizija.

Premda je Slovenija u komunikaciji s nekoliko država oko mogućeg slanja svojih pacijenata oboljelih od Covida-19 u inozemstvo ako domaći zdravstveni kapaciteti, a osobito intenzivni odjeli više ne budu mogli primati novooboljele, za sada službeno nije zatražila takvu pomoć, kako su to ovih dana od Europske komisije tražile Rumunjska i Latvija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!