13:32 / 19.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

U Sloveniji opet raste pritisak na bolnice

U Sloveniji nema popuštanja

U Sloveniji nema popuštanja

Foto: ilustracija / PIXABAY

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 937 novih zaraza koronavirusom i 10 smrtnih slučajeva među oboljelima. Pritisak na bolnice nakon duljeg razdoblja ponovno je u porastu. U zemlji se ponovno primjenjuje cjepivo AstraZenece, njime će se cijepiti cijeli državni vrh. 

- Opet bilježimo porast broja zaraza i hospitalizacija među starijma od 55 godina, upozorila je na konferenciji za novinare epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni tim za COVID-19.


Najavila je kako Slovenija opet počinje cijepiti cjepivom AstraZenece te da će se njime popodne cijepiti cijeli slovenski državni vrh.


Prema podacima slovenske vlade, udio pozitivnih nalaza među testiranima je 17 posto. Na bolničkom je liječenju 485 pacijenata, od kojih je 88 na intenzivnim odjelima. 

U bolnicama je 32 ljudi više u odnosu na prethodni dan, a u posljednja 24 sata broj novih prijama u bolnice zbog zaraze koronavirusom bio je najveći u zadnja dva mjeseca.

Povećana je i incidencija, odnosno broj slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika. Sada 14-dnevna incidencija iznosi 488, a 7-dnevna 259.

Na pitanje kako tumači trend rasta novih zaraza i hospitalizacija i je li to posljedica mjera popuštanja mjera, nakon što je otvorena nastava uživo, a u tri regije dopušten i rad kafića i lokala na otvorenom Logar je kazala kako u školama i među posjetiteljima otvorenih lokala nema  žarišta zaraze. 


- Smatra se da je porast posljedica novih varijanti virusa koje su u Sloveniji već zabilježene, posebno britanskog soja koji se brže širi, kazala je Logar.


Dodala je kako je zabilježen veći broj zaraženih među onima koji su se u Sloveniju vratili iz inozemstva, osobito onima koji su posjećivali rodbinu "na području bivše Jugoslavije". 


Ponovno je podsjetila na potrebu poštovanja protuepidemijskih mjera i izolaciju u slučaju prvih simptoma i same zaraze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!