08:55 / 16.07.2019.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ursula von der Leyen: Svijet treba jaku Europu

Foto: REUTERS/Vincent Kessler

Foto: REUTERS/Vincent Kessler

Foto: - / REUTERS

Ursula von der Leyen izabrana je za novu predsjednicu Europske komisije. Dobila je 383 glasa, 9 više od potrebna 374.
Ursula von der Leyen izabrana je za novu predsjednicu Europske komisije. Dobila je 383 glasa, 9 više od potrebna 374. Protiv je bilo 327 zastupnika, a 22 suzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći.

Von der Leyen: srednja i istočna Europa trebaju dobiti jaka povjerenstva

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je nakon izbora za novu čelnicu Europske komisije, kako srednjoj i istočnoj Europi trebaju pripasti jaka povjerenstva unutar Komisije kako bi se pokazalo da ti dijelovi Europske unije nisu marginalizirani.

- Za mene je važno da se odrede povjerenici koji će zasigurno imati jaka povjerenstva kako bi bilo jasno da su istok i srednja Europa prikladno raspodijeljeni, rekla je nova predsjednica Europske komisije na konferenciji za novinare u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu.Najviši položaji u europskim institucijama pripali su zapadnoj Europi. Predsjednica Komisije je Njemica, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borell, predsjednica Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, predsjednik Europskog parlamenta Talijan David Sassoli, a Nizozemcu Fransu Timmermansu, spitzenkandidatu socijaldemokrata, i Dankinji Margrethe Vestager, spitzenkandidatkinji liberala, obećani su visoki položaji u Europskoj komisiji.

Von der Leyen je rekla kako je "odlučna" u postizanju dobre zemljopisne raspodjele preostalih visokih dužnosti.

Jedna je novinarka upitala kako će formirati stabilnu proeuropsku većinu, kada su je podržali zastupnici poljskog vladajućeg PiS-a. Von der Leyen je da "ne zna tko je glasao za nju" jer je glasanje tajno.

Novinarka Financial Timesa je upitala hoće li von der Leyen uopće imati većinsku podršku nakon odlaska britanskih zastupnika.

- Radit ću s proeuropskim strankama za stabilnu većinu. I prije je bilo teško naći stabilnu većinu, kazala je von der Leyen.

Von der Leyen je poručila kako je "rođena kao Europljanka u Bruxellesu", gdje je "sve bilo vrlo europski od početka".

- Oduvijek sam se željela vratiti nazad u europsko okružje, kazala je na pitanje hoće li potvrditi predložene povjerenike iz zemalja, poput Italije, u kojima na vlasti nisu proeuropske stranke, von der Leyen je izbjegla odgovor.

- Europa je potrebna u ovom okruženju koje se mijenja. Bolje djelujemo kada djelujemo zajedno. Nitko od nas pojedinačno neće biti uspješan kada se sam suočava s problemima, rekla je i dodala da je "tražiti kompromise uvijek teško".

Zaključila je odgovor tvrdnjom da svijet treba "jaku Europu", a da će sastav Komisije biti prikladan tom zadatku.

Od impresije do propitkivanja

- Svi pučani su glasovali za, liberali također, tvrdi Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu u Temi dana. Neke grupe su, kaže, bile podijeljene, ali to je nebitno, ona je obećala biti predsjednica za sve građane Europske unije. Njezin je govor bio inspirativan i obuhvatio je sve, od lijevog do desnog spektra.

- Ja se ufam u njezino vođenje komisije, ima iskustva, a posebno me impresionirao njezin "green deal", jer je to vrlo važno za budućnost naše djece, Europe, kontinenta i vjerujem da će ona biti dobra predsjednica Europske komisije, rekla je Šuica.

- Upravo način na koji je izabrana, odnosno tajnim glasovanjem, kojem je pristupilo više od 700 zastupnika zapravo svjedoči koliko je ovaj rezultat autentičan. Mislim da su zastupnici glasujući za ili protiv ocjenjivali ne samo ono što je ona ponudila kao svoj programski paket, nego su ocjenjivali i način na koji je došlo do njezine nominacije, smatra Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

- Ovo je vrlo tanak rezultat, podsjećam, Jean-Claude Juncker je izabran s gotovo 440 glasova prije 5 godina, dodaje Picula. Ona će to, kaže, morati kompenzirati jednim inteligentnim izborom povjerenika, koji će morati pokriti područja u kojima je ona dosta jutros iskoračila. Gotovo je zvučala kao nije samo pripadnica Europske pučke stranke, ona je otišla ne samo prema centru, nego i prema ljevici.

Ona je kvalitetna i trebamo joj čestitati, tvrdi prodekan prof. dr. sc. Goran Bandov Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

- Ona je već godinama na udaru, ali cijeli sustav obrane u Njemačkoj nije kvalitetno posložen. Ulaže se oko 1,2%, to mora biti do 2%, ali bi otežalo raspodjelu unutar njemačkog budžeta i ne ide se u tom smjeru, navodi Bandov.

- Kritike koje trenutno čujemo, dodaje prodekan, je da nije bila dovoljno usmjerena na klimatske promjene, prema održivom razvoju. Vidimo da u današnjem govoru prvi dio je tome posvetila i mislim da je krenula prema zelenima kako bi pokazala da je svjesna toga.


Merkel o izboru Von der Leyen: Na čelo EK dolazi predana Europljanka

Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je svojoj dugogodišnjoj suradnici Ursuli von der Leyen na izboru za predsjednicu Europske komisije istaknuvši kako je dosadašnja njemačka ministrica obrane predana Europljanka.

- Drago mi je zbog toga što će uvjerena i predana Europljanka postati predsjednica Europske komisije, navela je Merkel u objavi na svom Twitter računu.

- Iako gubim svoju dugogodišnju ministricu, dobivam novog partnera u Bruxellesu, dodala je njemačka kancelarka.

Ursula Von der Leyen, prva žena na čelu Europske komisije, ujedno je i prvi njemački državljanin koji dolazi na čelo izvršnog tijela Europske unije u preko pola stoljeća.

Prije današnjeg glasovanja zastupnike je dva tjedna po klubovima uvjeravala kako je upravo ona najbolji izbor za tu visoku dužnost. Događalo se to nakon što - na maratonskom sastanku šefova država i vlada u Briselu nije prošao ni jedan od 'spitzenkandidata'.


U današnjem se govoru zauzela za ambiciozniju politiku Unije vezano za klimatske promjene i migracije, te za jačanje uloge Parlamenta.

- "Ursula von der Leyen će biti naš veliki saveznik za ulazak u Schengen"
- EP u utorak glasuje o Ursuli von der Leyen 
-
Tko je Ursula von der Leyen?
- Tusk zatražio od EP-a da podupre Ursulu von der Leyen 
-
Analiza odnosa u EU: Tko su novi igrači i što donose? 

Pučani i liberali najavili su u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta da će podržati imenovanje Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, Zeleni, krajnja ljevica i desnica su rekli da će glasati protiv. Socijalisti su kasno poslijepodne također istaknuli da će je podržati za čelnicu Europske komisije.

Manfred Weber, predsjednik kluba zastupnika EPP-a i spitzenkandidat pučana koji nije prihvaćen, kazao je u raspravi nakon govora Ursule von der Leyen u Europskom parlamentu u Strasbourgu da će njegov klub podržati njenu kandidaturu.

- Ja i moj klub ćemo se boriti za to da Europa bude Europa koja služi ljudima. Našoj stranci je važan prodor u budućnost i to želimo s Ursulom von der Leyen, rekao je Weber.

Iratxe Garcia, čelnica socijaldemokrata u EP-u je poručila kako je razočarana neuspjehom koncepta spitzenkandidata. Pozdravila je naglasak koji je von der Leyen stavila na prava mladih i nezaposlenih, kao i rodnu ravnopravnost u Komisiji.

Za izbor je potrebna apsolutna većina svih zastupnika, njih 374, ali politički gledano sve ispod 400 glasova predstavlja vrlo tanku većinu i bilo bi velik uteg na samom početku mandata nove Komisije.

Izbor Von der Leyen dio je šireg paketa koji još uključuje i predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ako u Europskom parlamentu ne prođe njezin izbor, u pitanje se dovodi cijeli paket, što bi bio prilično težak udarac za EU.

Glasovanje je tajno, nema elektroničkog glasovanja, nego se glasuje na glasačkim listićima.


Govor usredotočen na klimatske promjene

U svom govoru o temi proširenja schengenske zone Ursula von der Leyen kazala je "da se prvo treba vratiti funkcionirajućem Schengenu (tj. ukinuti privremene granične kontrole uvedene zbog migrantske krize), a onda još poboljšati Schengen, pa tek to utire put potencijalnom daljnjem proširenju."

- Moramo ponovno naći naše jedinstvo. Ako budemo složni iznutra nitko izvana neće nas moći razdvojiti, poručila je Von der Leyen u govoru.

Kao središnji problem s kojime se suočavaju Europa u svijet istaknula je klimatske promjene.

- Najveći izazov trenutno je da naš  planet ostane zdrav to je najveća odgovornost  naših vremena, kazala je von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050.

Von Der Leyen se u govoru založila za osnivanje europske banke za klimu, pravo zakonodavne inicijative parlamenta te je kazala kako se zalaže za odlučivanje kvalificiranom većinom o vanjskim poslovima.


Radit će na poboljšanju sustava spitzenkandidata

Govorila je i o jačanju ovlasti Europskog parlamenta, pa je tako kazala kako podržava pravo zakonodavne inicijative Europskog parlamenta te da će raditi na poboljšanju sustava spitzenkandidata.

- Mislim da bi trebali imati jači glas u svijetu. Trebamo djelovati brže, zato moramo imati hrabrost da donosimo odluke u vanjskim poslovima kvalificiranom većinom, kazala je.

Poručila je da je spremna dodatno produžiti datum o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije, nakon čega su uslijedili zvižduci zastupnika Farageove stranke Brexit.

Njemačka demokršćanka je kazala kako će osigurati potpunu rodnu ravnopravnost u Europskoj komisiji te će tražiti od zemalja članica da predlože nove povjerenike ako ne bude postojala rodna ravnopravnost.

- Oni koji rade puno radno vrijeme moraju imati zajamčeni minimalni dohodak kojime se može platiti pristojan život", rekla je kandidatkinja za čelnicu Komisije te najavila da će raditi na stvaranju okvira kao bi se to postiglo "poštujući različita tržišta rada".  

Von der Leyen je kompromisno rješenje

Ursulu von der Leyen, aktualnu njemačku ministricu obrane, za predsjednicu Komisije predložilo je Europsko vijeće kao kompromisno rješenje nakon što nijedan od 'spitzenkandidata' nije mogao dobiti prolaz.

To je izazvalo nezadovoljstvo kod europskih zastupnika i stoga je predložena kandidatkinja održala niz sastanaka s političkim skupinama kako bi osigurala potrebnu većinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!