Uživo iz Krakova: U prihvatnom centru za izbjeglice popunjeni svi kapaciteti

27.03.2022.

12:27

Autor: HRT/IMS/V.G.

Blanka Kukec

Blanka Kukec

Foto: HTV / HRT

Iz Ukrajine je, prema najnovijim informacijama, izbjeglo više od 3 milijuna 816 tisuća osoba. Najviše ih je u Poljskoj, oko 2 milijuna 200 tisuća. Jedan od prihvatnih centara u Krakovu koji je prva postaja izbjeglica iz Ukrajine, posjetila je Blanka Kukec.

- U ovom prihvatnom centru smještaji su popunjeni, imaju 65 ležajeva. No kako nam je rečeno, na početku agresije kada je najveći val izbjeglica iz Ukrajine stizao u Poljsku ovdje je znalo spavati i do 120 ljudi. Osim prenoćišta ovdje im se nudi sve što je potrebno pa i medicinska pomoć. Jutros je jednoj ženi pozlilo, odmah je došla Hitna pomoć i pružena joj je medicinska skrb. Što se tiče ovog prostora, on je nekad služio kao kazališni prostor gdje su glumci imali probe prije premijera. Zbog izbjegličke krize on je danas pretvoren u prihvatni centar, izvijestila je Blanka Kukec za podnevni Dnevnik.

- Kad dođu iz Ukrajine, ovamo dolaze sa željezničkog kolodvora. Tu mogu prespavati, dobiti sve korisne informacije i sve što im je potrebno. Tu je i medicinsko osoblje koje pomaže jer dolaze različiti ljudi. Uglavnom su to žene s djecom i stariji ljudi sa zdravstvenim teškoćama. Mi se trudimo pomoći im i pronaći im smještaj gde mogu boraviti dulje vrijeme, rekao je Mateus Janicki, koordinator prihvatnog centra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!