08:19 / 11.08.2021.

Autor: Vijesti/HRT4/T.D.

Vatrogasci u Grčkoj i dalje nemoćni protiv vatrene stihije

Vatrogasci u gašenju požara

Vatrogasci u gašenju požara

Foto: Stelios Misinas / REUTERS

Vatrogasci u Grčkoj i dalje se žestoko bore s više desetaka požara. Najteže je na Eubeji, na sjeveru i jugu tog otoka.

Tisuće vatrogasaca u Grčkoj i dalje su nemoćne protiv vatrene stihije. Požar na Eubeji ne uspijevaju staviti pod nadzor, evakuirane su tisuće ljudi, a pomoć stiže iz drugih zemalja. Izgorjelo je već više od tisuću kuća. Ugroženim mještanima u pomoć pristižu dobrovoljci iz susjednih sela.

- Policija je došla i rekla nam da napustimo selo. Ali nažalost, mi ne možemo otići jer je ovo naša imovina, a imamo osjećaj da će, ako odemo, naši domovi izgorjeti. Nitko neće otići. Koliko god puta da nam narede evakuaciju, ostajemo se boriti do zadnjeg časa, rekao je Joannis Aggelopulos, stanovnik Avgarije (otok Eubeja).


video thumb

Na Eubeji i u drugim dijelovima Grčke, poput Peloponeza, danima pušu topli, snažni vjetrovi zbog kojih se događa da se na mjestima već ugašenih požara munjevito rasplamsavaju novi, navodno visoki i na desetke metara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!