Požari i dalje haraju Grčkom: 'Ostajemo se boriti do zadnjeg časa'

10.08.2021.

08:02

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Grčka

Grčka

Foto: Stelios Misinas / Reuters

Vatrogasci u Grčkoj i dalje se žestoko bore s više desetaka požara. Najteže je i dalje na Eubeji gdje gori na sjeveru i jugu otoka. Stanovnici bježe pred vatrenom stihijom koja guta šume, ali i mnoge kuće. 

Na sjeveru otoka Eubeje policija i civilna zaštita pokušale su evakuirati mjesno stanovništvo, dobro pamteći 2018., kada su u požarima u Atici poginule 103 osobe. Ali mnogi odbijaju otići. Stanovnici sela Avgarija tri dana i noći spavaju na smjene i bore se za svoje kuće.

- Policija je došla i rekla nam da napustimo selo. Ali nažalost, mi ne možemo otići jer je ovo naša imovina, a imamo osjećaj da će, ako odemo, naši domovi izgorjeti, rekao je Joannins Aggelopulos, stanovnik Avgarije (otok Eubeja).


- Strašno! Neobjašnjivo, poput filma strave. Dok gledate takav film, uplašite se, ali znate da to nije stvarnost, a ovo jest, to je strahota uz koju živimo posljednjih tjedan dana. Ne znate hoće li to završiti večeras, sutra ili za pet dana, ali posvuda u Grčkoj problem je isti, svjedočila je o katastrofi Mina, jedna od stanovnica na otoku Eubeji.


Na presijecanju požara kod Avgarije domaćim snagama pomaže i jedinica iz južne Srbije: 37 vatrogasaca i 14 vozila stiglo je iz Niša.

Vlasti su na otok poslale gotovo 900 vatrogasaca. Uz srpske, grčkim kolegama pomažu i brigade iz Ukrajine, Rumunjske, Poljske i Slovačke. Iz zraka djeluje 14 helikoptera, pola njih stiglo je iz Srbije, Švicarske i Egipta. No nakon osam dana borbi s elementarnom nepogodom izgorjelo je već više od tisuću kuća. Ugroženim mještanima u pomoć pristižu dobrovoljci iz susjednih sela i odbijaju slušati mjerodavne službe.

- Nitko neće otići. Koliko god puta da nam narede evakuaciju, ostajemo se boriti do zadnjeg časa, rekao je dobrovoljac koji je na Eubeju stigao s 400 kilometara udaljenog otoka Krete. 

- Seljaci ostaju s vatrogascima i čine što god mogu kako bi spasili svoja i susjedna sela. Da su ih evakuirali, kao što je htjela civilna zaštita, sve bi izgorjelo možda već prije dva dana. Ovaj kraj nije vidio kanadere, naravno. Zbog dima nemaju uvjeta za letenje, rekao je Jannis Kacikojannis, zamjenik grčkog ministra civilne zaštite.

Na Eubeji i u drugim dijelovima Grčke, poput Peloponeza, danima pušu topli, snažni vjetrovi zbog kojih se događa da na mjestima već ugašenih požara munjevito izbijaju novi, navodno visoki i na desetke metara. Zamjenik ministra civilne zaštite na konferenciji za javnost jedva je kontrolirao osjećaje.  

- Svaka izgubljena kuća nama je tragedija i udarac u naša srca. Ali znam da smo proteklih dana vodili veliku bitku. Svi smo ostali ovdje i ne spavamo. Osjećamo potrebu ispričati se svima koji su izgubili imovinu. Jesmo li mogli učiniti nešto drukčije ili nismo, bit će jasnije s vremenom i nakon evaluacije, rekao je Nikos Hardalis, zamjenik grčkog ministra civilne zaštite. 

U dosad najvećim zapamćenim požarima u Grčkoj broj žrtava - dvoje ili prema nekim izvorima troje ljudi - zasad je mnogo manji nego 2018. ili u mnogim drugim smrtonosnim vatrama koje su proteklih desetljeća gorjele Mediteranom. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!