08:42 / 16.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Kaos u Ljubljani: Policija prosvjednike rastjerala vodenim topom i suzavcem

Prosvjed u Ljubljani

Prosvjed u Ljubljani

Foto: RTVSLO / RTVSLO

Inače mirni povremeni prosvjedi u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše sinoć su u prerasli u nasilne. Policija je prosvjednike rastjerala vodenim topom i suzavcem. Neprijavljene prosvjede organizirale su neke grupe preko društvenih mreža, nezadovoljne zaoštravanjem protuepidemijskih mjera vlade. Zahtijevali su da stroge mjere, koje su uvedene u srijedu, postanu preporuke, a ne obveza. 

Mjere uvedene u srijedu zahtijevaju COVID potvrde o cijepljenosti, preboljenom COVID-u ili negativan test za rad i većinu aktivnosti, uključujući javni prijevoz, ulazak u trgovačke centre, u poštu, banku, pa čak i za odlazak liječniku ako nije riječ o hitnom slučaju.


Prema priopćenju policije, sinoć se u središtu Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam tisuća ljudi. Nasilni prosvjednici bacali su na policajce granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Nakon što se mnoštvo odbilo povući, policija je bila prisiljena intervenirati.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na Twitteru je napisao da se radilo o "reprizi" nasilnih izgreda u Ljubljani u studenom prošle godine, kad su, kako je napisao, na prosvjed pozivale i neke oporbene stranke ljevice.


- Nasiljem i vandalizmom pokazuje kako se lijevi fašizam izvodi u praksi, napisao je Hojs.


Reagirao je i premijer Janez Janša, koji je putem Twittera poručio da vlada neće popuštati ni pred kakvim pritiscima u pogledu zaoštrenih mjera.


- Ustrajat ćemo na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog, napisao je Janša. Dodao je da je policija postupila po zakonu te poručio kako tužiteljstvo i sudstvo više ne bi smjeli tolerirati prijetnje i nasilje, nego pokretati postupke.

Nasilje pred zgradom parlamenta osudio je i predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič,  koji je prije nekoliko mjeseci zbog nezadovoljstva djelovanjem vlade u epidemiji bolesti COVID-19 istupio iz jedne od stranaka Janšine koalicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!