14:23 / 07.01.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Glunčić o mjerama u Austriji: FFP2 maske i u javnom prostoru, ako nema razmaka od 2 metra

Veleposlanik Glunčić

Veleposlanik Glunčić

Foto: HRT / HRT/Shutterstock

Austrija je suočena s velikim porastom zaraženih od omikron varijante, i čak je kancelar jučer rekao da od sljedećeg tjedna očekuju između 15 i 20 tisuća zaraženih dnevno. To je potaknulo vladu da odluči o novim mjerama, izjavio je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Danijel Glunčić, hrvatski veleposlanik u Austriji.

Novo će, kaže, biti da će se FFP2 maske nositi u javnom prostoru, ako se ne može osigurati razmak od 2 metra i vani. COVID potvrde su i dalje u opticaju, s time da će se pojačati kontrole. "Lockdown" u Austriji traje za sve osobe koje nisu cijepljene. Za manja okupljanja od 25-30 ljudi uvijek se može tražiti dozvola, uz dokaz o cijepljenu i PCR test.

Za skijališta Glunčić navodi da postoje određene mjere, ali organizatori i vlasnici žičara mogu odrediti i pojačane mjere.

- Do sada je vrijedilo da uvijek kad ste u skupini ljudi, kad čekate, morate nositi FFP2 masku. Sada će se to promijeniti – morat ćete nositi FFP2 masku i vani, ako ne možete osigurati razmak od 2 metra. To vrijedi i za skijališta - objašnjava.

Za sve osobe koje su u Austriji osigurane, PCR ili antigenski testovi bit će besplatni.

- Testovi su, ovisno gdje, između 25 do 30 eura. Ako želite takozvani brzi test za 2 sata to vam je između 80 do 100 eura – to morate sami platiti - dodaje Glunčić.

Što se tiče restorana i kafića, kaže kako sve osobe koje su primile minimalno dvije doze cjepiva neće imati problema.

- Sve osobe koje nisu cijepljene ne mogu ući u restorane, jako im je ograničeno djelovanje. Mogu kupiti namirnice koje su najpotrebnije, ali ne mogu sudjelovati u društvenom životu. Može se dogoditi od sljedećeg tjedna da će neki ugostitelji osim cijepljenja tražiti i PCR test - napominje.

Za prelazak granice i dalje je potrebno imati dokaz o 2 cijepljenja ili o preboljenju, uz dodatak PCR testa ne starijeg od 72 sata. Oni koji su primili treću, booster dozu, granicu mogu prijeći bez PCR testa. Za ulazak u ugostiteljske objekte PCR test ne smije biti stariji od 48 sati.

Ponovni "lockdown", kaže Glunčić, se u Austriji ne razmatra kao mogućnost.

- Cilj je izbjeći "lockdown" pod svaku cijenu, ali ako to ne ide, ako se radi o zdravlju cijelog naroda, onda se i to može dogoditi. Međutim, za sada se to izbjegava, zaključuje Glunčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!