Velika Britanija izašla iz Europske unije: do kraja godine živjet će po istim pravilima

31.01.2020.

18:06

Autor: Elizabeta Gojan/Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Jedan sat prije formalong izlaska premijer Boris Johnson obratit će se naciji. Na ulicama Londona očekuju se tisuće ljudi.
Velika Britanija napustila je Europsku uniju i tako postala prva članica koja je napustila europsku obitelj. Sada počinje tranzicijsko razdoblje od 11 mjeseci tijekom kojeg će britanska vlada pregovarati s vodstvom Unije o budućim odnosima. 

Odigrao se povijesni trenutak za Veliku Britaniju. U ponoć, po srednjoeuropskom vremenu, Britanija je postala prva zemlja koja je izašla iz Europske unije.

- Za mnoge je ovo zadivljujući trenutak nade, trenutak za koji su mislili da nikada neće doći. Mnogo je i onih koji, naravno, osjećaju tjeskobu i gubitak. Postoji i treća skupina, možda i najbrojnija, koja se počela brinuti hoće li politička rasprava i svađa doći kraju. Razumijem sve te osjećaje i moj je zadatak, kao i zadatak Vlade, ujediniti ovu zemlju i povesti nas naprijed. Večeras je najvažnije poručiti - ovo nije kraj već početak, ovo je rađanje nove zore. Podiže se zastor u novom činu naše velike nacionalne drame, rekao je britanski premijer Boris Johnson u videoporuci na Facebooku u svom obraćanju naciji koja se podijelila nakon referenduma na kojem se 52% Britanaca izjasnilo za izlazak iz EU-a.

Donosimo i komentare francuskog predsjednika i njemačke kancelarke.

- Moramo poštovati odluku Britanaca, Francuska je to uvijek činila. Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva je šokantan, riječ je o povijesnom alarmu koji mora imati odjeka u svim članicama Unije i mora se čuti u cijeloj Europi. Doista se moramo zamisliti, nakon 70 godina neka od zemalja napušta Europsku uniju, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Postoje primjeri međunarodnih trgovinskih pregovora. O Velikoj Britaniji uvelike ovisi na koji način želi urediti odnose s Europskom unijom. EU ima integrirano unutarnje tržište s četiri osnovne slobode. Što se više Velika Britanija udalji od postulata unutarnjeg tržišta, to će biti veće promjene u našim budućim odnosima. EU u te pregovore ulazi u dobroj vjeri, ali štiteći vlastite interese. I Velika Britanija ponašat će se na isti način, rekla je njemačka kancelarka Anglea Merkel.


Uživo se u Dnevnik 3 HRT-a iz Londona javila novinarka Kristina Pešić. Između ostalog, rekla je kako se Britancima trenutačno neće ništa promijeniti jer će idućih 11 mjeseci (do kraja ove godine), dok traju pregovori s Europskom unijom o novom sporazumu, i dalje živjeti prema pravilima EU-a.

Sinoć je ispred sjedišta Europskog parlamenta simbolično spuštena britanska zastava. Sada će Unija imati 27 članica. Ali i 66 milijuna stanovnika manje.

Nakon tri i pol godine drame "Dan brexita" s obje strane La Manchea pratio se sa slavljem, ljutnjom ili tužnim bdijenjima, ali i ravnodušnošću onih kojima više nije stalo.

Kako se u Londonu brzo približavalo konačno odbrojavanje, mnoštvo na Trgu parlamenta koje je došlo obilježiti događaj koji je bio u središtu britanske politike više od tri godine, bilo je manje od očekivanog.

Big Ben nije zvonio točno u ponoć jer radovi na njegovoj obnovi još traju. No zato su se okupljeni snašli i napravili svoj Little Big Ben koji također zvoni za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.


Po prvi puta u povijesti Europske unije ta je zajednica, kada je iz nje u ponoć izašla Britanija, izgubila svog člana. Svađe zbog brexita prekinule su desetke političkih karijera i ostavile su Britaniju podijeljenu, polariziranu i više nego zamorenu. Za zagovornike brexita koji su slavili u Londonu petak navečer bio je sretan dan.


Pokretačka snaga, iako ne od samog početka, koja je zemlju odvukla iz EU-a, premijer Boris Johnson dan je proveo u Sunderlandu, gradu na sjeveroistoku Engleske koji je na referendumu 2016. glasovao za Brexit sa 61%.

Nakon sjednice vlade, u najvećoj je tvornici automobila japanskog proizvođača Nissana u Europi. Budućnost bi joj bila neizvjesna u slučaju tvrdog brexita - spriječen je zahvaljujući postignutom dogovoru o razdruživanju Londona s Bruxellesom.

- Ovo je najveća radost u mom životu. Osim Brexita, jasno, rekao je Johnson. 

U Downing streetu 10 bit će priređena proslava uz engleski pjenušac, mnoštvo izrazito britanskih kanapea - na kojima je poznati plavi sir iz Shropshirea,  jorkširski puding s govedinom i hrenom. Za one koji Brexit podupiru.

- Za sve je to vrlo važan dan, bilo da su glasali za odlazak ili ostanak jer on odlučuje o budućem smjeru naše zemlje. Moramo osigurati održavanje dobrih trgovinskih odnosa s Europom. Ovo nije dan za slavlje. Ovo je dan za razmišljanje, smatra vođa oporbe, predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn.

Traje niz događaja, marševa, proslava i bdjenja uz svijeće, brexitera i proeuropskih prosvjednika. Pale se i zastave... U Londonu skidaju se zastave Europske unije, u Bruxellesu Union Jack uklanja se iz institucija EU-a, jedna se sprema za povijest - muzej.

- Brexit je Škotsku stavio na pogrešan put, a što dalje njime idemo, duže će trajati i teže će se biti vratiti na pravi. Zato sam jutros obavijestila škotski parlament da ću od izbornog povjerenstva ponovno tražiti odgovor na pitanje može li  Škotska biti neovisna zemlja?, rekla je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Malo će se toga promijeniti odmah jer za Ujedinjeno Kraljevstvo zapravo počinje "prijelazno razdoblje". Većina zakona EU-a i dalje će biti na snazi - uključujući slobodno kretanje ljudi - do kraja prosinca, do kada London želi postići trajni sporazum o slobodnoj trgovini s Bruxellesom. Iako su na kontinentu skeptični, irski premijer uvjeren je da je to moguće, posebno ako novi sporazum bude jako sličan postojećim aranžmanima.

- Reći ćemo zbogom starom prijatelju, koji kreće u avanturu, vlastiti randevu sa sudbinom. Nadamo se da će im to uspjeti, ali ne uspije li im, Ujedinjeno Kraljevstvo će uvijek naći mjesto za europskim stolom, rekao je Leo Varadkar, premijer Republike Irske.

Brexit će, sigurno, natjerati EU na promjenu. Sporazum o "budućem odnosu" između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva bit će prvi takve vrste. Otvorit će se novi oblici suradnje koji bi mogli potaknuti druge i sigurno Uniju natjerati da bude fleksibilnija.

Johnson planira uvesti pune carinske provjere za robu iz EU-a

Britanski premijer Boris Johnson, u nastojanju da pojača pritisak na Europsku uniju u pregovorima o trgovini, priprema se uvesti potpune carinske i granične provjere za svu robu koja će nakon brexita iz EU-a ulaziti u Ujedinjenu Kraljevinu, izvijestio je britanski list The Telegraph.

"Planiramo potpune provjere svog uvoza iz EU-a, izvozne deklaracije, sigurnosne deklaracije, zdravstvene provjere za životinje i prolazak sve robe za samoposluge kroz postaje granične inspekcije", prenio je Telegraph izjavu neimenovanog višeg vladinog dužnosnika.

"To će udvostručiti praktične izazove na granici od siječnja 2021.", rekao je izvor lista.

Veleposlanik SAD-a u Londonu nudi "široki sporazum o slobodnoj trgovini" nakon brexita

Sjedinjene Države dijele "optimizam i uzbuđenje" za britansku budućnost van Europske unije i nadaju se u pregovorima postići "široki sporazum o slobodnoj trgovini" nakon brexita, rekao je u petak veleposlanik SAD-a u Londonu.

"Danas je povijesni dan u britanskoj povijesti", ocijenio je u izjavi veleposlanik Woody Johnson.

"Amerika dijeli vaš optimizam i uzbuđenje glede mnogih prilika koje će donijeti budućnost", rekao je Johnson.

Johnson je napomenuo da predsjednik SAD-a Donald Trump već "dugo podržava suverenu odluku Ujedinjene Kraljevine da se povuče iz Europske unije".

"Sada kada Ujedinjena Kraljevina ponovno kontrolira svoju trgovinsku politiku, radujemo se postizanju širokog sporazuma o slobodnoj trgovini koji će uvećati bogatstvo i stvoriti radna mjesta u obje naše zemlje", rekao je.

Donosimo atmosferu s londonskih ulica uoči brexita:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!