11:01 / 04.03.2020.

Autor: Igor Rotim/T.V./D.M./HRT/Hina

VIDEO: Kaos na tursko-grčkoj granici, novi sukobi

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Turske vlasti ustvrdile su da je jedan migrant ubijen policijskim hicima u pokušaju prelaska granice prema Grčkoj, a službena Atena to opovrgava.
Ni nakon jučerašnjeg posjeta čelnika Europske unije ne smiruju se napetosti na grčko-turskoj granici, gdje tisuće migranata i dalje pokušavaju ilegalno ući u Europsku uniju. Stanje dodatno pogoršavaju i međusobne optužbe Ankare i Atene zbog navodne upotrebe oružja. Snimke stranih agencija pokazuju da su i jedna i druga strana ispaljivale suzavac.

Od rana jutra na graničnom prijelazu kod grčkog sela Kastanies odjekuju sirene. Grčka policija suzavcem i omamljujućim granatama pokušava zaustaviti velike skupine migranata kojima je cilj ući u Grčku. Turci tvrde da je šest osoba primljeno u lokalnu bolnicu. Jedna je, kažu, preminula. Grci tvrde da to nije istina.Zbog nereda je privremeno zatvoren prijelaz Kipi na autocesti koja povezuje dvije zemlje. U Doyranu, gradiću nedaleko od tursko-grčke granice, migranti sve nestrpljiviji.  Ako se otvore granice, kažu - idu preko Grčke, Makedonije, Srbije, Bosne - do Italije. Na graničnim prijelazima malo je manje ljudi jer su neki krenuli prema delti rijeke Marice.

Migranti morskim putem pristižu na Lezbos, nekada pretežno turistički otok. Do sada je zatečeno više od 900 osoba. Privedeni će biti deportirani. Stanovnicima je svega dosta. "Nek bude jasno lokalnim vlastima, parlamentu i vladi da više ne želimo dolazak novih migranata u kamp Moriu", poručuju.

Turske vlasti tvrde da je jedan migrant ubijen, Atena opovrgava

Lokalne vlasti pokrajine Edirne na sjeverozapadu Turske objavile su da je šest migranata ranjeno "pravim metcima" kod graničnog prijelaza Pazarkule i Kastaniesa s grčke strane. Jedan od ranjenih, muškarac čiji identitet ni državljanstvo nisu objavljeni, podlegao je ozljedama u prsištu, objavile su pokrajinske vlasti u priopćenju. U Ateni je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas to "kategorički opovrgnuo" -  "još jedna izmišljotina danas: o navodnim ranjenicima u koje su pucale grčke snage".

Ovo nije prva  optužba Turske jer je već u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio grčke snage da su na grčko-turskoj granici "ubile dvoje migranata" i jednog teško ranili, a tu tvrdnju nije potkrijepio dokazima.

Oko 12.500 migranata čeka s druge strane 

Kako s grčko-turske granice javlja naš reporter Igor Rotim u posljednja 24 sata Grci ne propuštaju niti jednog migranta. Migranti su sve nervozniji. Riječ je o 140 km kopnene granice Grčke i Turske koju uz policiju čuva i 5 tisuća vojnika. Grci tvrde da su od subote zabilježili 32 tisuće pokušaja ilegalnih prelazaka granice i da su uhitili 231 osobu. Većina ih je iz Afganistana, Pakistana, Maroka i Bangladeša.Prema grčkim izvorima, oko 12.500 migranata okupilo se s druge strane granice, u sjeveroistočnoj regiji Evros. U međuvremenu, grčka mornarica poslala je brod prema Lezbosu, s planom da novopridošle migrante ukrca i zadrži na brodu sve dok ne dođe trenutak da ih prebaci u logor na kopnu. Odatle će migranti biti po najkraćem postupku deportirani u svoje zemlje, rekao je agenciji dpa službenik obalne straže na otoku.

Ekipa HRT-a na grčkom prijelazu s najvećim migrantskim pritiskom

Europska unija krši ljudska prava, premlaćuje ljude i sprječava iskrcavanje migranata, tvrdi turski predsjednik Tayyip Erdogan. Čelnik Europskog vijeća Charles Michel i visoki predstavnik EK-a za vanjske poslove Josep Borrell u Ankari su razgovarali s turskim čelništvom, no jasno je da novac koji je dosad nudila Unija više je ne može zadovoljiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!