19:41 / 20.10.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Vidmarović: Britanski parlament uživa u moći, pitanje je hoće li je htjeti pustiti

-

-

Foto: - / -

Zadnji amandman je bio dosta tanak za stranu koja je predlagala odgodu glasovanja - 322 prema 306, što znači da Johnson i njegov prijedlog nisu tako slabi u parlamentu.
- Bruxellesu je u interesu da se sačuva nekakav dogovor kako ne bi se događala tragedija iako politička realnost pokazuje da će do toga ipak doći. Bilo kakav dogovor je za EU puno bolji nego izlazak bez dogovora - izjavio je u Dnevniku HRT-a vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

Smatra da sporazum koji je Johnson sklopio s Bruxellesom bi mogao i proći sutra u Parlamentu.

- Zadnji amandman je bio dosta tanak za stranu koja je predlagala odgodu glasovanja - 322 prema 306, što znači da Johnson i njegov prijedlog nisu tako slabi u parlamentu. On će svakako lobirati da to ide dalje, laburisti su jedni od ključnih, među njima ima i odmetnika koji su za Johnsona, ima i onih koji su na strani čak i drugog referenduma i tu je i Jeremy Corbyn koji bi najrađe da se sve to završi. Pitanje je koliko će parlament dalje ustrajati u ovoj novoj uzurpaciji moći.

Vidmarović je naglasio da se je britanska politika izokrenula, da Vlada više ne diktira sve i zapravo ne kreira politiku, nego to radi parlament. Zbog toga se je, kaže on i osokolio, pa je pitanje hoće li sebi htjeti skinuti tu novootkrivenu funkciju moći.

Vidmarović se osvrnuo i na pitanje mogućih izbora, naglasivši da su oni bili to što je Boris Johnson htio kako bi se izašlo iz tog političkog klinča.

- Sada mu ti izbori nekako i ne trebaju, no ako do 31. bude i dalje napeto, ima nekoliko varijanti: Jedan od njih je nepovjerenje vladi, što je čudan potez ali provocira izbore, druga je opcija ostavka, koja je možda neobična ali opet može provocirati izbore... Nekoliko je takvih scenarija u kojima on izlazi s nekim političkim poteškoćama, ali na kraju dobiva svoje.

Vidmarović smatra da i dalje postoji mogućnost da Velika Britanija i dalje ostane članica Europske unije. To je, kaže, slabo mogući rasplet ali je moguć. Objasnio je da je novi referendum proceduralno vrlo kompliciran.

- A ljudima se treba dati neku čudno pitanje, nešto što ne bi moglo zamijeniti onaj prvi referendum. To bi moglo riješiti problem "jedanput i za svagda" ali je vrlo teško izvediv scenariji - zaključio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!