Vijeće Europe: Nizozemska ne osigurava temeljnu skrb za tražitelje azila

02.09.2022.

18:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vijeće Europe

Vijeće Europe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vijeće Europe, vodeće europsko tijelo za ljudska prava, prozvalo je nizozemske vlasti jer nisu uspjele osigurati temeljena prava tražitelja azila.

Ta procjena koju je Vijeće Europe poslalo nizozemskom ministru za imigracije 26. kolovoza objavljena u petak na mrežnoj stranici

Stotine tražitelja azila, među njima maloljetnici bez pratnje, spavaju izvan centra za prihvat u mjestu Ter Apel na sjeveroistoku Nizozemske jer nedostaje skloništa.

Prošlog tjedna tromjesečno dijete umrlo je u Ter Apelu što je izazvalo međunarodnu zabrinutost. Uzrok smrti djeteta se istražuje.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović rekla je da novopridošli tražitelji azila ne dobivaju temeljnu zdravstvenu skrb koja je propisana europskim zakonom.

- Čini se da za osobe koje spavaju izvan centra nisu osigurani ni minimalni standardi, napisala je Mijatović nizozemskom ministru Ericu van der Burgu.

Izrazila je zabrinutost zbog nesklada između standarda koji se pružaju ukrajinskim izbjeglicama u odnose na tražitelje azila iz drugih zemalja te je pozvala nizozemsku vladu "da spriječi diskriminaciju u prihvatu tih ljudi i pri osiguravanju drugih usluga".

Van der Burg je odgovorio da vlada poduzima mjere za siguran i dostojanstven prihvat tražitelja azila, ali da je za to potreban širi pristup.

- Nizozemska to ne može sama; rješenja treba donijeti na europskoj razini, napisao je.

Nevladina udruga Nizozemskoo vijeće za izbjeglice (Dutch Council for Refugees) tužilo je nizozemsku državu pozivajući je da poboljša "nehumane" uvjete u centrima za azilante.

Ročište u tom predmetu zakazano je za 15. rujna.

Alternativni centri za smještaj tražitelja azila uspostavljeni su zadnjih dana kako bi se pomoglo ljudima da ne spavaju na ulicama.

Nidos, nizozemska organizacija za pomoć mladim izbjeglicama, traži smještaj za 150 maloljetnika bez pratnje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!