Žena poginula u odronu na talijanskom otoku, 10 nestalih

26.11.2022.

Zadnja izmjena 18:05

Autor: V.K./B.A./HRT/Hina

Odron na Ischiji

Odron na Ischiji

Foto: Ciro de Luca / REUTERS

Jedna je žena poginula, a nekoliko zgrada i automobila zatrpano je u velikom odronu tla nakon nevremena praćenog obilnom kišom koje je pogodilo talijanski otok Ischia kod Napulja.

Galerija
Odron na Ischiji, Foto: Ciro de Luca/REUTERS
Odron na Ischiji, Foto: Ciro de Luca/REUTERSOdron na Ischiji, Foto: Ciro de Luca/REUTERSOdron na Ischiji, Foto: Ciro de Luca/REUTERSOdron na Ischiji, Foto: Ciro de Luca/REUTERSOdron na Ischiji, Foto: Ciro de Luca/REUTERS

- Potvrđena je smrt jedne osobe, jedne žene. Osam nestalih osoba pronađeno je, među njima dijete, a još se ne zna sudbina deset ljudi, rekao je prefekt Napulja Claudio Palomba na konferenciji za novinare. 

Potpredsjednik vlade i ministar infrastrukture Matteo Salvini, ujedno čelnik protuimigrantske stranke Liga, ranije je novinarima u Milanu rekao da je potvrđena smrt osam osoba, što je poslije opovrgnuo ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedos.

Loši vremenski uvjeti otežavaju potragu za nestalima. Vlasti su pozvale građane da ne izlaze iz svojih domova i traže da se uvede izvanredno stanje. 

Sedamdeset vatrogasaca radi na otoku 30 kilometara udaljenom od Napulja kako bi izvukli stanare iz oštećenih zgrada i pronašli nestale, objavila je vatrogasna brigada na Twitteru.

Snimke pokazuju debelo blato, krhotine, stijenje u mjestu Casamicciola Terme. Nekoliko automobila potopljeno je uz obalu i očito ih je oluja bacila u more. Dvoje putnika je spašeno, izvijestili su vatrogasci.

Poginuli u potresu, odronu tla...

Casamicciola Terme, ljetovalište koje zimi ima samo 8000 stanovnika, pretrpjelo je 2017. potres u kojem su dvije osobe poginule. Isti je gradić bio sravnjen sa zemljom u vrlo snažnom potresu 1883. 


Ischia je vulkanski otok koji svake godine privlači posjetitelje svojim termalnim vodama i prekrasnim pejzažem. Gusto je naseljen i statistike govore da je mnogo kuća sagrađeno bez građevinske dozvole, zbog čega stanarima prijete i poplave i potresi.


Godine 2006. u odronu tla poginuli su muškarac i njegove tri kćeri.


Jug Italije, gdje se kuće često grade protuzakonito zaobilaženjem sigurnosnih propisa, podložan je odronima s fatalnim ishodima.


Najmanje 150 ljudi poginulo je 1998. kada je blatna bujica zasula selo Sarno nedaleko od Napulja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!