19:06 / 08.04.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Von der Leyen vidno potresena tijekom posjete Buči

Ursula von der Leyen i Josep Borrell tijekom posjeta Buči

Ursula von der Leyen i Josep Borrell tijekom posjeta Buči

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je ukrajinskom predsjedniku da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji. Volodimiru Zelenskom predala je upitnik koji će predstavljati početnu točku za EU za odluku o članstvu Kijeva.

- To neće kao obično biti pitanje godina da se formira ovo mišljenje, nego mislim da će biti pitanje tjedana, rekla je. Zelenski je poručio da će se vratiti s odgovorima za tjedan dana. Ukazala je na važnost sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu rekavši: "Rusija će ekonomski, financijski i tehnološki potonuti, dok Ukrajina maršira prema europskoj budućnosti, to ja vidim".

Von der Leyen: Buča pokazuje okrutno lice ruske vojske

Predsjednica Europske komisije rekla je da ubojstva civila u Buči pokazuju okrutno lice vojske ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tijekom posjeta Buči, gdje su forenzičari počeli iskapati tijela iz masovne grobnice, Ursula von der Leyen je bila vidljivo potresena onime što je vidjela. Odjevena u zaštitni prsluk, novinarima u Buči rekla je da će Europska unija učiniti sve kako bi pomogla Ukrajini da učini potrebne korake prema članstvu u Uniji, što je zatražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

- Ovdje se dogodilo nezamislivo. Vidjeli smo okrutno lice Putinove vojske. Vidjeli smo bezobzirnost i ravnodušnost s kojima su okupirali grad. Cijeli svijet tuguje s ljudima Buče i oni su ti koji brane granice Europe, braneći ljudskost, braneći demokraciju i prema tome uz njih smo u toj važnoj borbi, rekla je.

Moralna potpora


Von der Leyen je doputovala u Kijev kako bi Zelenskom izrazila moralnu potporu i obećala financijsku pomoć. Putujući vlakom iz Bruxellesa, rekla je novinarima da je najvažnija poruka koju nosi ta da pred Ukrajinom stoji europski put.  Obećala je pomoći Kijevu da iz rata iziđe kao demokratska zemlja, u čemu će, naglasila je, pomoći EU i drugi donatori.


Šef europske diplomacije Josep Borrell u tom je duhu rekao novinarima da je njihov posjet dokaz da Ukrajina ima kontrolu nad svojim teritorijem. 

- Ukrajina nije zemlja pod invazijom, pod dominacijom. Još uvijek postoji vlada koja prima u posjet ljude izvana i možete putovati u Kijev, rekao je, dodajući kako se nada da će EU ponuditi još 500 milijuna eura pomoći Kijevu u danima koji dolaze. 

Zelenski je rekao da je rat izravan napad ne samo na egzistenciju Ukrajine, nego i na sigurnost cijele Europe. Rusija akciju u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom" s ciljem demilitarizacije i denacifikacije zemlje. Prije invazije, Putin je tvrdio da je okretanje Ukrajine prema Zapadu, uključujući želju da uđe u NATO, prijetnja sigurnosti Rusije. 

Zelenski je pozvao Bruxelles da učini više kako bi kaznio Rusiju, uključujući zabranu kupnje ruske nafte i plina te je ponovno zatražio da Europska unija primi Ukrajinu u punopravno članstvo. Borrell je rekao da je pitanje sankcija na rusku naftu jako osjetljivo i da će biti postavljeno na sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!