19:33 / 08.04.2022.

Autor: Miro Aščić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Koje sve zemlje Rusiji drže stranu i zašto

Ruska Federacija u UN-u

Ruska Federacija u UN-u

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Opća skupština Ujedinjenih naroda suspendirala je Rusiju iz UN-ova Vijeća za ljudska prava. Na prijedlog SAD-a, rezoluciju su podržale 93 zemlje, 24 su bile protiv, a 58 suzdržano. U rezoluciji se navodi da su povod za izbacivanje Rusije gruba i sustavna kršenja te zloporaba ljudskih prava invazijom na Ukrajinu. Posljednji put iz Vijeća za ljudska prava suspendirana je Gadafijeva Libija 2011. godine.

Za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi bila je potrebna dvotrećinska većina, s tim da se suzdržane zemlje ne računaju. 

- Suspenzija Ruske Federacije u Vijeću za ljudska prava nije opcija, nego dužnost, istaknuo je Sergij Kislitsja, ukrajinski veleposlanik pri UN-u.

Za Rusiju je to nezakonit, protupravan i politički motiviran proces. 

- Ovo je pokušaj SAD-a da zadrži svoju dominantnu poziciju i potpunu kontrolu za nastavak kolonijalizma ljudskih prava u međunarodnim odnosima, rekao je Genadij Kuzmin, zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u.

Ruski napad na Ukrajinu ujedinio je Zapad

Ruski napad na Ukrajinu ujedinio je Zapad kao rijetko kada. Sve zapadne zemlje glasale su za rezoluciju osuđujući time rusku agresiju na Ukrajinu i stradavanje civila.

- Zajedno smo poslali snažnu poruku da patnja žrtava i preživjelih neće biti zanemarena, rekla je Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica pri UN-u.

Nicolas de Riviere: Imamo kolektivnu obvezu štititi ljudska prava

- Rusija se mora smatrati odgovornom za flagrantna i sustavna kršenja ljudskih prava koja čini u Ukrajini. Imamo kolektivnu obvezu štititi ljudska prava i integritet Vijeća za ljudska prava, naglasio je Nicolas de Riviere, francuski veleposlanik pri UN-u.

Ipak ne misle svi tako. Protiv rezolucije bile su ruske saveznice i bivše sovjetske republike Bjelorusija, Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, ali i neke zemlje u razvoju poput Indonezije, Iraka i Meksika. Kina, koja i dalje ne želi okrenuti leđa Rusiji, oštro je upozorila da će suspenzija produbiti raskol u UN-u i da neće pridonijeti deeskalaciji sukoba u Ukrajini.  

- Kina se odlučno protivi politizaciji i instrumentaliziranju ljudskih prava, protivi se selektivnosti, dvostrukim standardima i konfrontaciji kada je riječ o tom pitanju, kao i vršenju pritiska na druge zemlje pod izlikom ljudskih prava, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

- Nije me briga za suzdržane članice, važno je da je Rusija suspendirana, naglasio je Kislitsja.

Srbija sve teže sjedi na dvije stolice

Zbog napada na Ukrajinu vojno neutralna Srbija sve teže sjedi na dvije stolice, a Vučić kaže da je uoči glasanja bila izložena velikom pritisku, pa je podržala rezoluciju.

- Mi smo vojno neutralna država, nismo politički neutralna država. Mi se nalazimo na europskom putu, dokle god se nalazimo na europskom putu, ne možemo da budemo politički neutralna država, naglasio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Vučić kaže da Srbija nije donijela nijednu restriktivnu mjeru protiv Rusije, da drži europski smjer i ne okreće leđa tradicionalnim prijateljima, ali pitanje je dokad jer ovo je već drugi put u Općoj skupštini UN-a da je Beograd glasao protiv Moskve od koje dobiva iznimno jeftin plin, barem zasad.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!