Von der Leyen: Hrvatska je vrlo uspješna priča i uzor drugima

29.07.2019.

11:22

Autor: M.Š./Hina/HRT

default error photo
U Banskim dvorima sastali su se premijer Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarala je o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u schengenski prostor i eurozonu, višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama. Razgovarali su i o hrvatskim kandidatima za povjerenike u EK.

Na konferenciji za novinare nije se govorilo o kandidatima za povjerenike nove Europske komisije. Von der Leyen zatražila je od svake članice da do 26. kolovoza istakne po dvoje kandidata. Plenković i novoizabrana predsjednica EK razgovarali su o njezinom timu i hrvatskim kandidatima. Rok za predaju kandidatura ističe 26. kolovoza, no naš reporter Gordan Žvanović doznaje kako će imena naših kandidata biti poznata za dva tjedna. Hrvatska će imenovati dva ili tri kandidata iz različitih resora. Očekivanja Hrvatske u pogledu imenovanja nisu skromna. Naime, Von der Leyen je najavila ispravljanje nepravde "budući da su pri preuzimanju ključnih pozicija u EU institucijama zemlje srednje i istočne Europe ostale kratkih rukava". Osim toga premijer Plenković, kao jedan od pregovarača odigrao je ključnu ulogu u njezinu imenovanju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković oko 12.30 dočekao je predsjednicu Europske komisije ispred Banskih dvora, gdje su se dvoje dužnosnika fotografirali pred brojnim reporterima.

Ursula von der Leyen zatim se upisala u Zlatnu knjigu. Održana je i konferencija za novinare, nakon čega se dvoje čelnika sastalo "u četiri oka". Sastanak su održala i dva izaslanstva. Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu su bili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić.

- Novoj predsjednici Europske komisije čestitam još jednom na predstavljanju programa, ambicija za Europu, a što je dobilo većinsku podršku zastupnika u Europskom parlamentu. Pred Europom je jako puno izazova. Mi ćemo kao zemlja predsjedateljica dati doprinos usvajanju višegodišnjeg financijskog okvira. Današnji susret iskoristit ćemo kako bismo predsjednici predstavili specifičnosti koje su u ovom trenutku za Hrvatsku jako važne, istaknuo je premijer Andrej Plenković.  

- Hrvatska je zemlja koja još uvijek lovi korak sa starim članicama Europske unije, pa i s onim zemljama koje su ušle 2004. godine, odnosno 2007. Mi smo jedna od zemalja koja traži da kroz konvergenciju, da polako dižemo stupanj razvoja, investicija, jačanja gospodarstva i socijalne uključenosti. Cilj je doći na onu razinu koja je primjerena onima koji su razvijeniji u europskoj obitelji. Druga ambicija je ispuniti sve uvjete za ulazak u schengenski prostor. Predstavit ćemo i svoje planove oko uvođenja eura, dodaje Plenković.

Podsjetimo, Rumunjska i Bugarska, iako su prije nekoliko godina zadovoljile sve uvjete za ulazak u schengenski prostor, i dalje čekaju političku odluku članica kako bi mu se mogle pridružiti.  

- Predstavit ćemo ideju da se za vrijeme našega predsjedanja u svibnju, u europskom tjednu, održi sastanak na vrhu u Zagrebu, a koji će biti između članica Europske unije i država jugoistoka Europe, kaže Plenković.

Nova predsjednica Europske komisije bila je puna hvale za Hrvatsku.

- Vrlo mi je važno bilo doći u Zagreb, nakon što sam posjetila Pariz, Berlin i Varšavu. Hrvatska je jedna od najmlađih članica, ali isto tako izvanredna članica. Činjenica da početkom iduće godine preuzimate predsjedanje Europskom unijom pokazuje da je Hrvatska vrlo uspješna priča Europske unije. Vi ste uzor mnogim drugim zemljama. Moje poštovanje i čestitke iz srca, ističe Von der Leyen.

- Andrej, osobno sam vam zahvalna na snažnoj potpori koju ste mi pružili prilikom moje kandidature za predsjednicu Europske komisije. Čeka nas puno tema o kojima ćemo razgovarati. Velike su tu i važne teme poput pitanja sigurnosti, ako govorimo o Europskoj obrambenoj uniji, Frontexu, a tu je iznimno važno i pitanje inovacija. Znam kako izgledaju demografske promjene, ali one imaju i puno prilika, ako se s njima suočimo na pravi način. Važna je tema i dobra ravnoteža radnog i obiteljskog života. Ako imamo odgovarajuću infrastrukturu za skrb o djeci, potporu za roditelj, taj dio može bolje funkcionirati. Druga je tema, tema radnih mjesta za starije stanovnike. Ako pogledamo kartu svijeta, znamo da će za mnoge države u sjevernom dijelu svijeta doći do velikih demografskih promjena. Ako izradimo model, taj će model moći iskoristiti i ostatak svijeta, dodaje.

- Razgovarat ćemo i o temama koje su u interesu Hrvatske. Cijenim napor koji ste napravili vezano uz vaš pristup Schengenu te oko uvođenja eura. Znam da moramo dobiti jednoglasnu potporu Vijeća te ću biti uz vas u nastavku vašega puta. Vrlo ću rado poslušati od premijera Plenkovića koji su vaši ciljevi tijekom predsjedanja. Znam da sam ovdje među prijateljima. Želimo napraviti novu ravnotežu u zemljama Europske unije. Moj cilj je uravnotežiti Europsku uniju. Istok, zapad, sjever i jug. Male i velike, mlađe i starije članice. Probleme možemo riješiti samo ako budemo djelovali zajedno, ako budemo uspješni i prosperitetni. Potreban nam je snažan europski glas, zaključuje Ursula von der Leyen.

Von der Leyen među prvima izabrala Hrvatsku

Hrvatska je među prve tri zemlje koje je posjetila novoizabrana čelnica izvršnog tijela EU-a.

Od zemalja članica zatražila je još prije da joj do 26. kolovoza dostave svoje kandidate za europske povjerenike, što je dosad učinilo njih 16 od 28.

Među njima nije Hrvatska, a to pitanje nije spominjano na konferenciji za medije. Nova čelnica Komisije želi da joj svaka članica pošalje po dva kandidata, jednu ženu i jednog muškarca, no to se zasad ne poštuje. 
Grlić Radman: Želimo svijetu pokazati da smo zasluženo članica EU-a
Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku važan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice Europske unije koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

- Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera bio je blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima veliko iskustvo četiri mandata u njemačkoj vladi, rekao je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu da Hrvatska "ne smije biti indiferentna prema tome, već da treba poentirati i reći da je Hrvatska u top tri zemlje EU-a". 

On smatra da je posjet nove predsjednice Europske komisije, uz ostalo, i izraz poštovanja premijeru Andreju Plenkoviću, koji je bio pregovarač EPP-a u razgovorima o čelnim pozicijama Unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!